Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 10:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/han-var-en-sa-fin-pojke-jag-forstar-inte-hur-hans-hjarna-kunde-forvridas-sa/

VÄRLDEN

”Han var en så fin pojke, jag förstår inte hur hans hjärna kunde förvridas så”

Foto: Mehdi Chebil

När Sheikh Rozina ser bilden på mannen som är Europas mest jagade man nickar hon igenkännande. Hon har känt till Salah Abdeslam och hans familj sedan han var nio år. "Ja det är han, han var en så fin pojke, jag förstår inte hur hans hjärna kunde förvridas så".

I ett fint hus intill torget i Molenbeek – mitt emot borgmästaren kontor – bodde Salah Abdeslam. Mannen som beskrivs som mycket farlig och en av de ansvarig för attackerna i Paris.

Lägenheten fick familjen av kommunen i ett program för socialt utsatta. Men senaste tiden har kommunen försökt få dem att flytta. De lever inte längre upp till villkoren säger borgmästaren Françoise Schepmans när vi träffar henne utanför borgmästarhuset.

Hon är chockad över att så många av de misstänkta terroristerna visade sig komma från hennes område. Minst sju personer med kopplingar till Molenbeek har identifierats i utredningen. En av de misstänkta har till och med arbetat i den förre borgmästarens stab.

Molenbeek har under många år varit ökänt som ett näste för Europas extrema och våldsbejakande islamister.

På ringklockan till Adbeslams hem sitter en liten lapp med namnet. Ingen svarar när vi ringer på.

I en butik vägg i vägg med Adbeslams hem arbetar Sheikh Rozina, hon säljer tyger och kläder. Jag tar fram den franska polisen bild med efterlysningen av Salah Abdeslam. Hon tittar på den igenkännande och säger.

– Ja det är han, han var en så fin pojke, jag förstår inte hur hans hjärna kunde förvridas så.
Hon berättar att senaste gången hon såg honom var för tre veckor sedan. Då såg han ut som vanligt. Hon nickar åt bilden och säger att det var så han såg ut.

Hon beskriver familjen som lugn och välordnad. Hon säger att hon inte såg några tecken på radikalisering.

Var Salah Abdeslam befinner sig är oklart, under måndagen förekom uppgifter om att han skulle ha gripits men de togs senare tillbaka.