Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Han vill bli den förste att bryta ljudvallen utan flygplan

Foto: Wolfgang Luif / Scanpix, AP
Den kände fallskärmshopparen Felix Baumgartner, 41, som genomfört flera spektakulära hopp har föresatt sig att bli den första människan som bryter ljudvallen utan hjälp av en maskin.

Österrikaren tänker kasta sig ut från luftballong som stigit till en höjd på 36,5 kilometer över havet. Han kommer att falla så snabbt att han blir den första personen som utan hjälp av en maskin rör sig snabbare än ljudet, skriver BBC på nätet.

För att kunna genomföra hoppet bär Felix Baumgartner en heltäckande dräkt som innesluter honom i ett normalt lufttryck och förser honom med syrgas. Dräkten påminner om den som Nasas austronauter har, men är lättare att röra sig i. Den måste kunna motstå extrema tryckförhållanden. Om en läcka uppstår i dräkten kommer Felix Baumgartners blod att förångas.

Dräkten ska också skydda honom mot extrem kyla som –70 grader Celsius och klara av kraften från en ljudbang.

Om hoppet lyckas slår Felix Baumgartner ett rekord som sattes 1960 av Joe Kittinger. Han hoppade fallskärm från en ballong på 31 kilometers höjd.

Felix Baumgartner har genomfört en rad spektakulära fallskärmshopp. Han har till exempel kastat sig ut från en helikopter och landat på Nordens högsta skyskrapa, Turning Torso i Malmö för att sedan hoppa ut från byggnaden och landa på marken. Här finns klippet på Youtube.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.