Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Han wallraffade som bög i ett år

Timothy Kurek, djupt troende kristen, hade lärt sig hata homosexuella. Men sedan en lesbisk vän kastats ut från sin familj började Kurek tvivla. Han bestämde sig för att wallraffa som bög i ett år. Det gav plågsamma insikter men också ny syn på livet, nya vänner – och stärkt tro.

Som en konservativ kristen i det amerikanska bibelbältet hade Timothy Kurek fått lära sig att homosexualitet var en styggelse. Han såg sig som en soldat för Kristus och gick på Libertyuniversitetet, som kallats ”ett evangeliskt West Point”.

En dag, sittande i en karaokebar, hörde han en kristen vän vittna om en upprörande erfarenhet. Hennes familj hade kastat ut henne och brutit all kontakt när hon kommit ut som lesbisk, berättade vännen.

Berättelsen skakade om Timothy Kurek. Han började ifrågasätta sina fördomar om homosexuella och bestämde sig för att gå längre än de flesta: Under ett helt år skulle han ”vandra i en bögs skor” för att lära sig vad det innebar – alltså inför omgivningen utge sig för att vara homosexuell.

Vad han upplevde har han beskrivit i en bok, ”The Cross in the Closet”, skriver brittiska The Observer. Det är en bok i samma tradition som exempelvis ”Self-Made Man”, där den kvinnliga författaren Norah Vincent lever under täckmantel som man, och ”Längst där nere”, där den tyska författaren och journalisten Günther Wallraff gör om sig till turkisk gästarbetare för att kunna skildra deras villkor.

För att bli trovärdig var Kurek tvungen att komma ut som bög inför i stort sett alla i hans närhet, inklusive vänner och familj. I släkten var det bara en moster som kände till att det handlade om en täckmantel.

En god vän, Shawn, var också införstådd med upplägget. Han fick agera pojkvän. Efter en jobbig incident på ett dansställe precis i början av hans projekt insåg Kurek nämligen att han skulle bli tvungen att skaffa sig en ”partner” för att undvika oönskade sexuella inviter. Han hade blivit uppdragen på dansgolvet av en inoljad muskulös man i bar överkropp som låtsades rida honom som en häst. Det var för mycket, för tidigt. ”Jag vill kräkas. Jag behöver en cigarett. Jag känner för att slå honom sönder och samman”, skriver Kurek om händelsen.

Mycket kullkastades i Timothy Kureks liv under året som bög. Många gamla vänner försvann, särskilt andra studenter på Liberty, som mejlade honom när han kommit ut och uppmanade honom att ångra sina synder inför Gud för att inte fördömas. Han saknar inte de vännerna.

Smärtsammare var att ta del av vad hans mor hade skrivit i sin dagbok om sin reaktion. ”Jag hade hellre fått beskedet att jag har obotlig cancer än att jag har en homosexuell son”, skrev hon.

Kurek fick också brutalt uppleva hur det är att få kränkande tillmälen ropade efter sig. Han hade själv kallat gayaktivister på universitetet ”faggots”, ”fikusar”. Under en softbollträning i Nashville ropade en förbipasserande man ”faggots” åt Kurek och hans lagkamrater. Kurek blev så rasande att kamraterna måste hålla tillbaka honom: ”När jag första gången kallades det på riktigt tappade jag greppet. Jag såg rött. Jag kände mig så kränkt av det där ordet.”

Men saker och ting blev bättre. Modern ändrade efter hand sin hållning helt och blev en stark förespråkare för homosexuellas rättigheter. Timothy Kurek utforskade gaykulturen och fann den lika mångfasetterad och intressant som vilket annat utsnitt av amerikanskt liv som helst. I en gaybar vid ett tillfälle häpnade han över en engagerad kristen diskussion om skapelseberättelsen.

När Timothy Kurek slutligen ”kom ut” som straight igen hade han övertygats om det självklara i homosexuellas medborgerliga och mänskliga rättigheter. Han hoppas nu också att boken kan visa gaysamhället att inte alla konservativa kristna är hatiska och intoleranta.

Till sin förvåning upptäckte han också att wallraffandet stärkt hans identitet som kristen. ”Att vara bög i ett år räddade min tro”, skriver Timothy Kurek.

Timothy Kurek

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.