Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hånad fejkresa blir verklighet

Foto: Skärmdump Facebook

En dagdrömmande kenyanska blev hånad på sociala medier efter att hon skapat en påhittad reseberättelse. Nu ser det ut som hon får sista skrattet efter att en it-entreprenör skramlat pengar till en riktig semester.

Kalla det digitalt dagdrömmeri. Sevelyn Gat, en ung kvinna i västra Kenya, använde ett bildbehandlingsprogram för att skicka sig själv på utlandssemester.

Den första bilden som hon lade upp med bildtexten ”Jag har lämnat landet för Kina” visade Gat ståendes framför nationella flygbolaget Kenya Airways kärra på flygplatsen i Nairobi.

Nästa gång sågs hon på plankgångarna vid berget i Hua Shan i norra Kina. Promenadstigen anses vara en av de mest svindlande i världen och besökare trycker sig vanligtvis mot klippväggen av ren självbevarelsedrift. Inte Sevelyn Gat, som poserade barfota i klänning. ”Kina – verkligen ett trevligt ställe”, löd bildtexten.

Färden gick vidare över kinesiska muren, som var folktom som på ett vykort under Gats besök, och avslutades i Peking. ”Sista dagen på resan. Hej då Kina”, skrev Gat under bilden från den förbjudna staden.

Foto: Skärmdump Facebook Skärmdump Facebook

Bilderna spreds som en löpeld och tusentals kenyaner skrattade åt hennes tilltag. Tro inte att jantelagen är något unikt skandinaviskt. En kenyansk nätstorm kan vara hänsynslös.

Snart började folk göra sina egna varianter och Sevelyn Gat reste plötsligt till pyramiderna i Giza, Times Square i New York och givetvis fick hon hoppa fallskärm innan hennes silhuett dök upp jämte amerikanska astronauter på månen.

Men skrattet torde ha fastnat i halsen hos nätmobben när entreprenören Sam Gichuru klev in på scenen och meddelade att han skramlat ihop pengar bland sina bekanta för att Gat skulle få en riktig resa till Kina.

Vännerna har donerat pengar och bonuspoäng som räcker till en resa med inkvartering på fyrstjärnigt hotell.

Häromdagen laddade Gat upp en selfie med Gichuru på sin Facebooksida och meddelade att resan rycker närmare.

”Jag har fått mitt personbevis och nu ska jag ansöka om ett pass! Jag har också fått en praktikanställning som projektledare. Tack för allt stöd, jag ser fram emot att resa till Kina. Gud välsigne er alla!”.

Planet lyfter till sommaren. Kvar på marken står alla som drivit med henne. Deras enda kontakt med österlandet förblir en internetuppkoppling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.