Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hånades under koloskopi – får fyra miljoner

En man i Virginia, USA, som hånades efter att han sövts inför en undersökning av tjocktarmen, så kallad koloskopi, kompenseras med motsvarande fyra miljoner kronor.

För att inte missa läkarens instruktioner efter operationen satte mannen –  innan narkosläkaren sövde honom – igång ljudinspelningen på sin smarttelefon. 

På väg hem från kliniken satte han igång inspelningen. Till sin oförställda förvåning hörde han hur operationslaget började håna honom några minuter efter att han blivit medvetslös, rapporterar Washington Post

Personalen fällde en rad elaka kommentarer om mannen.

– Efter att ha talat med dig i fem minuter inför operationen ville jag slå dig i ansiktet, säger narkosläkaren bland annat på inspelningen. 

När en sjuksköterska uppmärksammade att mannen hade utslag varnade narkosläkaren henne från att röra dem eftersom hon då skulle kunna smittas med ”syfilis på armen eller någonting”. 

På inspelningen hörs också hur en person ur operationslaget säger att mannen reagerar med obehag när han sticks med en nål, varpå narkosläkaren, riktad till patienten, utbrister ”Vad glor du på, mongo?”.

Inspelningen innehåller en rad andra kränkande kommentarer, skriver tidningen. Läkarna ska också ha antecknat en påhittad diagnos i patientens sjukjournal. 

Mannen stämde de två ansvariga läkarna för förtal och felbehandling. En domstol i Virginia har beslutat att kliniken ska betala 500.000 dollar, motsvarande 4,1 miljoner kronor, i skadestånd till mannen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.