Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hans Blix: I högsta grad välkommet

”Det är i högsta grad välkommet om FN-inspektörerna får möjligheter att effektivt granska de tecken man kan finna, i form av rester av kemiska medel eller personer som har skadats eller dödats, säger den förre vapeninspektören Hans Blix.

Han tror att chanserna är relativt goda att finna bevis, inte minst med tanke på att inspektörerna ursprungligen kom till Syrien för att undersöka kemiska attacker som ska ha skett mars.

– Självklart försämras möjligheterna att undersöka och dra slutsatser ju längre tid som går, men om man ändå var inställd på att undersöka händelser i mars så kan man inte tvivla på att det går nu.

I FN-inspektörernas uppdrag ingår dock inte att utreda vilken sida i konflikten som ligger bakom attacken.

Vad skulle i så fall en inspektion kunna ge?

– Det bekräftar i så fall påståendena om att det varit en kemisk attack, men det löser inte skuldfrågan. Man får reda på något om omfattningen av det hela, men det är inte slutet på historien, säger Hans Blix.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.