Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hans Rosling är död

01:34. Professor Hans Rosling har avlidit 68 år gammal. Han ägnade sitt liv åt globala hälsoproblem. Han blev känd för engagerade föredrag och hur han med enkla exempel kunde förklara tillståndet i världen.

Professor Hans Rosling är död. Han avled i sömnen på  tisdagsmorgonen, omgiven av sin familj i Uppsala, efter en tids sjukdom. Hans Rosling blev 68 år.

 

 

Hans Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet i Stockholm. Han ägnade sin yrkesverksamhet åt globala hälsoproblem, bland annat ebolaepidemin i Västafrika.

Hans Rosling var  en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion.

I januari 2016 fick Hans Rosling diagnosen cancer i bukspottkörteln. Han har behandlats under året, men  några dagar sedan försämrades han tillstånd.

– Han fick behandling som gjorde att han mådde någorlunda bra. Cancern försvann inte, men under fyra till sex månader han den ingen tillväxt, berättar sonen Ola Rosling för DN

– Sedan, under hösten, har han försämrats allt mer. I princip har han befunnit sig hemma. Han har skrivit på en bok om ”factfulness” och vilat mellan varven. Han har i det närmaste jobbat heltid från sängen.

– Han har haft en hel del roligt med det, och vi har hunnit prata igenom allt möjligt under det senaste året, säger Ola Rosling.

Läs mer: Så minns världen Hans Rosling

När cancerbeskedet kom i januari förra ställde han in 60 föreläsningar, som var planerade under året.

– Kring jul fick han inte i sig så mycket näring som han borde. Plötsligt i förra veckan blev han väldigt dålig.

Hans Rosling sörjs närmast av sin hustru Agneta Rosling och barnen Anna, Ola och Magnus med familjer samt sin bror Mats Rosling med familj.

Efter beskedet om Hans Roslings bortgång var det många som uttryckte hyllningar på sociala medier och på webbsajter.

”Våra tankar går i dag främst till Hans Roslings familj”, säger Karolinska institutets vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright i ett uttalande på institutets webbplats.

”Det är ett mycket sorgligt besked att Hans Rosling gått bort. Hans insatser för folkhälsa och folkbildning var enorma. Hans pedagogiska föreläsningar var banbrytande, både för förmågan att föra ut ny kunskap och för att spräcka hål på gamla fördomar om hälsotillståndet i världen. Jag kan bara hoppas att många fler kommer att följa i hans fotspår.”

 

Fakta. Hans Rosling

Hans Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet.

Han var en av grundarna av den svenska sektionen av Läkare utan gränser och gjorde banbrytande hälsoinsatser i Afrika.

Hans stiftelse Gapminder förklarar världens utveckling med hjälp av rörlig grafik som gör statistiken begriplig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.