Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Här anländer ex-presidenten till fängelset

Lula da Silva fördes till fängelset i Curitiba med helikopter.
Lula da Silva fördes till fängelset i Curitiba med helikopter. Foto: Heuler Andrey/AFP

RIO DE JANEIRO. Ett dygn och två timmar efter att tidsfristen gått ut lämnade Brasiliens före detta president Lula da Silva till slut in sig till rättvisan. Han flögs i helikopter till fängelset i miljonstaden Curitiba där han nu börjat avtjäna sitt tolvåriga straff.

Lula da Silva försökte lämna in sig till polisen tidigare under dagen, men hans anhängare tillät inte honom. De barrikaderade utfarten till metallarbetarförbundets kontor där där landets mest omtyckte politiker tagit sin tillflykt och vägrade släppa genom den bil som skulle köra honom till rikspolisens högkvarter i São Paulo. Några av Lula da Silvas säkerhetsvakter och partimedlemmar försökte övertyga anhängarna om att det var bäst att lyda domarens order, men de radikala anhängarna ville att Lula da Silva skulle visa motstånd.

För att den före detta fackföreningsledaren skulle kunna lämna byggnaden var arbetarpartiet tvungna att vilseleda sina egna anhängare. Partiets ordförande, Gleisi Hoffmann, klättrade upp på scenen utanför byggnaden och höll ett tal inför de tusentals anhängarna. Under tiden passade Lula da Silva på att lämna byggnaden bakvägen med sina säkerhetsvakter som förde honom till en personbil utanför avspärrningarna.

– Det finns inget hellre jag skulle vilja än att bjuda motstånd, men det är hans beslut, sa Gleisi Hoffmann.

Hon anser att domen mot Lula da Silva är politiskt motiverad och att den syftar till att få bort Lula från höstens val, där han leder stort enligt opinionsundersökningarna. Lula da Silva har dömts till tolv år och en månads fängelse för passiv korruption och penningtvätt, men hans anhängare menar att det saknas bevis. Det enda som bevisats är att hans fru varit i en strandlägenhet som ett byggbolag erbjudit paret i utbyte mot statliga byggkontrakt. Några konkreta bevis mot Lula da Silva finns inte.

Innan Lula da Silva lämnade byggnaden höll han ett emotionellt tal.

– Jag tänker inte buga utan jag går rak i ryggen. Jag kommer att bevisa att jag är oskyldig, sa han.

På flera håll firades fängslandet av den 72-årige Lula da Silva och ägaren till bordellen Bahamas Club i São Paulo höll sitt löfte och bjöd alla sina gäster på gratis öl. På flygplatsen, där Lula da Silva flögs till fängelset i Curitiba hurrade hans motståndare och kallade honom för ”landets största tjuv”. Utanför fängelset i Curitiba gick andra motståndare till attack mot Lulas anhängare och kastade hemmagjorda bomber. Åtminstone en person skadades och fördes till sjukhus.

Att landets mest omtyckta politiker, som leder opinionsundersökningarna med 36 procent, fängslats gör att årets valkampanj skakas i grunden. Det är nu helt öppet vem som kan bli landets näste president. Den som ligger tvåa i opinionsundersökningarna är den högerextreme reservofficeren Jair Bolsonaro som hyllar militärdiktaturen och vill att varje hushåll i Brasilien ska få beväpna sig. Vem som blir arbetarpartiets kandidat när Lula nu kastats i fängelse är osäkert, men det mesta tyder på att det blir Fernando Haddad som tidigare varit São Paulos borgmästare.

Här ska ex-presidenten sitta

Lula da Silva har placerats i en cell i rikspolisen häkte i industristaden Curitiba. Han får en privat cell på 15 kvadratmeter som har en säng, ett bord och egen toalett. Han har fortfarande chansen att överklaga sin dom i Högsta domstolen, men det är osäkert om hans fall hinner behandlas innan valet i oktober.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.