Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Här är Behring Breiviks krav

Anders Behring Breivik förvaras på Ila-fängelset.
Anders Behring Breivik förvaras på Ila-fängelset. Foto: Holm Morten / Scanpix
Egen dator, tillgång till Wikipedia, möjlighet att bära uniform. Anders Behring Breivik har en lång kravlista i fängelset. ”Vi vill skapa en möjlighet till dialog, men har ingen önskan om att han ska sätta premisserna”, säger åklagare Christian Hatlo till VG.

På fredagen hölls det andra förhöret med Anders Behring Breivik.

– Han är påfallande lugn och förklarar sig mer än gärna, sade åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby i samband med förhöret.

Men Anders Behring Brevik pratar inte utan att också kräva någonting tillbaka. Redan vid gripandet på Utöya försökte terroristen förhandla med polisstyrkan.

– Det har ställts ett antal krav och många av dem är helt omöjliga att uppfylla, säger Hjort Kraby till VG.

32-åringen har bland annat önskat sig en egen dator för att kunna redigera sitt manifest i cellen, samt tillgång till en ouppkopplad version av Wikipedia, rapporterar Expressen. På båda punkterna har polisen sagt nej.

Däremot har han fått tillgång till papper och penna för att kunna skriva ett tal.

– Vi vill skapa en möjlighet till dialog, men har ingen önskan om att han ska sätta premisserna, säger åklagare Christian Hatlo till VG.

Inför häktningsförhandlingarna bad Anders Behring Breivik, utan framgång, om att få bära uniform. Dessutom ställde han ett antal krav som polisen beskriver som ”politiska” och helt utan verklighetsanknytning.

– Det vore oprofessionellt av polisen att ge efter för krav. Polisen bör inte sätta sig i en beroendeställning till en anklagad, säger Ivar Fahsing, lärare vid norska polishögskolan.

Nya förhör med Behring Brevik ska hållas någon gång under nästa vecka. Var och när är dock hemligt på grund av säkerhetsskäl.

DN RÄTTAR. I en tidigare version av artikeln stod det att Anders Behring Breivik vill ha tillgång till Wikileaks, när det egentligen är Wikipedia.

VG:s lista över kraven:
  • Dator i cellen för att kunna redigera manifestet.
  • Penna och papper för att skriva ett tal.
  • Slippa äta halalkött.
  • Att få bära uniform.
  • Att få bära röda kläder.
  • Slippa fotograferas och lämna fingeravtryck.
  • Tillgång till Wikipedia.
  • En rad – icke kända – politiska krav ”bortom allt förnuft”.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.