Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 13:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/har-ar-eus-nya-toppgarnityr/

Världen

Här är EU:s nya toppgarnityr

STRASBOURG. Ursula von der Leyen och Josep Borrell måste godkännas av Europaparlamentet innan de kan tillträda sina nya jobb. De övriga posterna kan parlamentet inte stoppa. Här är EU:s nya toppchefer:

EU-valet 2019
Ursula von der Leyen. Foto: Frederick Florin/AFP

Ursula von der Leyen, tyska, 60 år och föreslagen som ny ordförande för kommissionen. Född och uppvuxen i Bryssel, pappa var chef inom EU. Talar flytande franska och engelska. Utbildad läkare och har arbetat som gynekolog. Började sin politiska karriär i kristdemokratiska CDU i delstaten Niedersachsen.

Blev familjeminister i Angela Merkels första regering 2005, har varit arbetsmarknadsminister och är sedan 2013 försvarsminister. Räknas till förnyarna inom CDU och är en av Merkels mest förtrogna.

Charles Michel. Foto: Olivier Matthys/AP

Charles Michel, belgare, 44 år och ny ordförande för Europeiska rådet. Premiärminister sedan 2014. Förlorade valet i maj och sitter kvar tills ny belgisk regering finns på plats. Ersätter Donald Tusk som rådsordförande den 1 december.

Charles Michel går i pappa Louis fotspår. Louis Michel var också partiledare för liberala partiet och sedermera EU-kommissionär. Sonen Michel är andra belgaren på posten och anses tillhöra Europas unga generation av liberaler.

Christine Lagarde. Foto: Michael Brochstein/AP

Christine Lagarde, fransyska, 63 år och föreslagen till ny chef för centralbanken, ECB. Jurist och konservativ politiker. Har bland annat varit finansminister och pläderade då för att EU borde införa en skatt på finansiella transaktioner. 

Sedan 2011 är Lagarde chef för Internationella valutafonden, IMF. Tävlade som ung i konstsim på elitnivå. Är vegetarian och nykterist. Till skillnad från sina företrädare har hon aldrig varit chef för en centralbank.

Josep Borrell. Foto: Xinhua/Sipa USA

Josep Borrell, spanjor, 72 år och föreslagen till EU:s utrikeschef (Höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik). Är utbildad ingenjör och ekonom. Har sin bakgrund i Kataloniens socialistiska parti, men har tagit avstånd från självständighetsrörelsen.

Han var ledamot i EU-parlamentet 2004-2009 och var dess talman 2004-2007. Efter en akademisk karriär gjorde han politisk comeback 2017 och är sedan 2018 utrikesminister.

David Sassoli. Foto: Fredrik Persson/TT

David Sassoli, italienare, 63 år och vald till Europaparlamentets talman. Utbildad statsvetare med lång journalistisk karriär, främst inom tv. 2009 växlade han om till politiken, blev invald i Europaparlamentet för socialdemokratiska Partito Democratico.

I parlamentet har han främst arbetat med transport- och utrikesfrågor samt varit vice talman. Sassoli efterträder konservativa landsmannen Antonio Tajani.

Läs mer. Pia Gripenberg: Slugt spel av Merkel ledde fram till Ursula von der Leyen