Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Här är innehållet i dokumentet som Trump och Kim skrev under

Donald Trump med dokumentet.
Donald Trump med dokumentet. Foto: Saul Loeb/AFP

Här är vad USA och Nordkorea har kommit överens om i dokumentet som Donald Trump höll upp framför kamerorna vid ceremonin för signeringen. 

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är överens om att arbeta för ”fullständig kärnvapennedrustning på Koreahalvön”, efter det historiska mötet som hölls i Singapore på tisdagen. Det visar det gemensamma dokument som de båda statscheferna har undertecknat.

Det inleds med orden:

”Gemensamt uttalande av president Donald J. Trump, Förenta staterna, och ordförande Kim Jong-Un, Demokratiska Folkrepubliken Korea, vid mötet i Singapore 12 juni 2018.

President Trump och ordförande Kim Jong-Un har haft ett omfattande, djupgående och uppriktigt utbyte av åsikter om frågor relaterade till upprättandet av en ny relation mellan USA och Nordkorea och uppbyggandet av en varaktig och stabil fred på den koreanska halvön. 

President Trump har åtagit sig att tillhandahålla säkerhetsgarantier till Nordkorea och ordförande Kim Jong-Un har försäkrat sitt osvikliga engagemang för att slutföra en fullständig kärnvapennedrustning på den koreanska halvön. 

Övertygade om att upprättandet av nya förbindelser mellan Förenta staterna och Nordkorea kommer att bidra till fred och välstånd på koreanska halvön och i världen samt att det ömsesidiga förtroendet främjar nedrustningen av den koreanska halvöns kärnvapenkapacitet, har president Trump och ordförande Kim Jong-Un enats om följande:

• USA och Nordkorea lovar att etablera nya relationer mellan USA och Nordkorea, utifrån önskemålen från folken i de båda länderna, för fred och välstånd.

• USA och Nordkorea ska enas i sin ansträngning att skapa en långvarig och stabil fred på Koreahalvön.

• Som en bekräftelse av Panmunjeomdeklarationen från den 27 april 2018 lovar Nordkorea att arbeta för en fullständig kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

• USA och Nordkorea har kommit överens om att återföra kropparna efter saknade soldater och avlidna krigsfångar. De som redan har identifierats ska återföras snarast.

Mötet mellan USA och Nordkorea – det första i historien –  har varit en historisk händelse med stor betydelse att för länderna att komma över spänningar och fientlighet som funnits under en lång tid. De båda länderna är överens om att inleda en ny framtid, där president Trump och ordförande Kim Jong-Un förbinder sig att genomföra bestämmelserna i det gemensamma dokumentet i sin helhet och skyndsamt. 

Förenta staterna och Nordkorea förbinder sig att hålla uppföljande förhandlingar, ledda av USA: s utrikesminister Mike Pompeo, och en motsvarande nordkoreansk ledamot, så snart som möjligt för att genomföra resultatet av toppmötet mellan USA och Nordkorea.

President Donald J. Trump och ordförande Kim Jong-Un har åtagit sig att samarbeta för utvecklingen av de nya förbindelserna mellan Förenta staterna och Nordkorea och för främjande av fred, välstånd och säkerheten på den koreanska halvön och i världen. ”

Dokumentet avslutas med de båda ledarnas namnteckningar.

Enligt DN:s Torbjörn Petersson är dokumentet som skrivits under uddlöst och Kim Jong-Un är den store vinnaren. 

”För Kim Jong-Un blev det rena storvinsten. Där satt han med presidenten för världens mäktigaste land – som en jämbördig. Det gav Kim Jong-Un legitimitet inför det egna folket. Indirekt var mötet ett erkännande att Kims land blivit en kärnvapenstat”, skriver Torbjörn Pettersson i sin kommentar.

Även BBC noterar att flera analytiker twittrar om att dokumentets punkter är vagt formulerade, och att det riskerar att betraktas som tandlöst.

Robert E Kelly, professor i statsvetenskap vid Pusan-universitetet i Sydkorea, är inte heller imponerad:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.