Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Här är New Yorks historiska brudpar

Phyllis Siegel, 76, till vänster, och Connie Kopelo, 84, ingick på söndagen staden New Yorks första äktenskap.
Phyllis Siegel, 76, till vänster, och Connie Kopelo, 84, ingick på söndagen staden New Yorks första äktenskap. Foto: Jason DeCrow / AP
”I now pronounce you married!” Vigselförrättaren Michael McSweeney fick äran att säga de historiska orden när 76-åriga Phyllis Siegal och 84-åriga Connie Kopelov ingick staden New Yorks första samkönade äktenskap.

För en månad sedan godkändes lagen om samkönade äktenskap i delstaten New York. På söndagen trädde den i kraft.

Strax efter midnatt, intill Niagarafallen, vigdes Kitty Lambert, 54, och Cheryle Rudd, 53. Helt utan kalla fötter.

– Ja, ja, ja!, svarade Lambert när vigselförrättaren frågade om det var hennes egen fria vilja, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Lite senare kommenterade hon den historiska händelsen så här:

– Vi har uppnått den sanna amerikanska drömmen, att bli behandlade som alla andra och att nu vara skyddade under alla de här lagarna, sade hon.

Första äkta gayparet i staden New York blev 76-åriga Phyllis Siegal och 84-åriga Connie Kopelov som vigdes i stadshuset efter att ha varit ett par i 23 år.

– Jag vet inte vad jag ska säga, sade Siegal men konstaterade kort:

– Jag är glad.

När vigselförrättaren Michael McSweeney sade att det var klappat och klart och gav Siegal och Kopelov tillåtelse att kyssas, möttes det av applåder och stort jubel från de samlade åhörarna.

– Ert jubel är underbart, sade Siegal enligt tv-kanalen CNN.

Sedan den nya äktenskapslagen godkändes för en månad sedan har över 2.600 ansökningar om att få gifta sig på den historiska dagen strömmat in till stadshuset i New York.

Ett lotteri har sedan valt ut 764 par som alla var tänkta att vigas under söndagen. Om alla hanns med, vilket är oklart, är det ett nytt dagsrekord för staden.

Ett annat nygift par är Michael Elasser, 56, och Douglas Robinson, 60.

Den senare visade ingen tvekan när han blev tillfrågad om han tar sin Michael som sin äkta make.

– Det kan du sätta dit liv på!, sade Robinson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.