Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 13:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/har-ar-sjukhuset-som-kina-byggde-pa-tio-dagar/

Världen

Här är sjukhuset som Kina byggde på tio dagar

Sjukhuset Huoshenshan snabbyggdes för att klara efterfrågan på vårdplatser.
Sjukhuset Huoshenshan snabbyggdes för att klara efterfrågan på vårdplatser. Foto: Chinatopix via AP

Särskild matsluss och minskat lufttryck i patientrummen – för att stoppa luftburna mikroorganismer från att ta sig ut.

Här är sjukhuset Huoshenshan i Wuhan som Kina byggde på tio dagar i spåren av nya coronavirusutbrottet.

Anläggningen har nu varit i drift i knappt en vecka.

I början av förra veckan tog Kinas nybyggda sjukhus Huoshenshan emot sina första 50 patienter medan det andra, Leishenshan, stod klart några dagar senare, uppger Wall Street Journal. Totalt har sjukhusen 2.500 sängplatser, rapporterar CNN

Byggnaderna är tänkta att minska trycket på Wuhans redan överbelastade sjukvård efter nya coronavirusutbrottet som startade i staden i december. Men myndigheterna omvandlar även utställningslokaler och sporthallar till provisoriska sjukhus.

Den 28 januari. Grävmaskiner bereder marken till sjukhuset Huoshenshan.
Den 28 januari. Grävmaskiner bereder marken till sjukhuset Huoshenshan. Foto: Chinatopix via AP

Det två våningar höga sjukhuset Huoshenshan är 34.000 kvadratmeter stort. Tusentals byggnadsarbetare har jobbat dygnet runt och tagit hjälp av hundra maskiner för att få byggnaden på plats.

Det tog ungefär 48 timmar för grävmaskiner och schaktmaskiner att jämna till marken. Därefter lades ett två decimeter tjockt lager med sand, två lager geotextil med en vattentät matta emellan, och ytterligare ett lager sand ovanpå. Sedan göts ett lager betong över alltihopa – vilket tog några dagar – och byggnadsarbetarna lade pelare på plattan för att hålla de prefabricerade modulerna separerade från marken. 

Den 1 februari. Byggnaderna tar form.
Den 1 februari. Byggnaderna tar form. Foto: Xiao Yijiu/Xinhua via AP

Dagen innan sjukhuset slog upp portarna testade personalen den medicinska utrustningen och inredde rummen.

Båda sjukhusen har undersökningsrum, patientavdelningar, en intensivvårdsavdelning och rum för medicinsk utrustning, uppger den kinesiska statstelevisionen. Varje patientrum har två sängar och en sluss som personalen kan leverera mat igenom. Man kan också minska på lufttrycket i rummen för att stoppa luftburna mikroorganismer från att sippra ut.

Statliga kinesiska medier har tidigare rapporterat att sjukhusen utformats efter sjukhuset Xiaotangshan i Peking, som byggdes på sju dagar under sarsutbrottet 2003. Men enligt en källa vid bolaget som deltagit i den arkitektoniska utformningen av Huoshenshan var de i mångt och mycket tvungna att börja om från grunden. 

– Vi designade om allting, uppger källan till CNN.

Den 3 februari. Den medicinska utrustningen testas och sängarna bäddas.
Den 3 februari. Den medicinska utrustningen testas och sängarna bäddas. Foto: Liu Fang

Flygbilder över Huoshenshan visar långa rektangulära avdelningar som utgår från en central del.

Enligt dagstidningen Changjiang har sjukhuset byggts enligt principen ”tre zoner och två kanaler”, där man håller isär rena, halvkontaminerade och kontaminerade områden från varandra samt har två separata gångar som sjukvårdspersonal och patienter kan röra sig genom. 

Akutläkaren Solomon Kuah, som hjälpte till att koordinera byggandet av den humanitära organisationen International Rescue Committees sjukhus i Västafrika i samband med ebolautbrottet 2014, menar att många principer när man designar sådana här provisoriska sjukhus är likadana. Det handlar bland annat om att skapa olika zoner för patienter, baserat på vilken risk de utgör för andra. 

Den 4 februari. De första patienterna anländer till sjukhuset.
Den 4 februari. De första patienterna anländer till sjukhuset. Foto: Xiao Yijiu/TT

En avdelning kan vara till för människor som misstänks bära på viruset medan en annan kan inhysa personer som redan har bekräftats vara smittade. 

– Inom anläggningen grupperas människor baserat på hur stor misstanken är. Sedan kan man undergruppera med, till exempel, gravida kvinnor, eller personer som väntar på testresultat, säger han till CNN.

Den 9 februari. Läkare röntgar lungorna på en patient.
Den 9 februari. Läkare röntgar lungorna på en patient. Foto: Gao Xiang/Xinhua via AP

Myndigheterna i Wuhan har dock sagt att bara patienter som bekräftats vara smittade ska tas emot på Huoshenshan, men det utesluter inte att de kan grupperas baserat på risk.

Läs mer: 

Sjukhusbyggen i Wuhan sänds live – följs av miljoner

Wuhans sjukhus är överfulla – patienter skickas hem