Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Här är världens största sandtomte

På stranden i indiska Puri har världens största jultomte i sand avtäckts.
På stranden i indiska Puri har världens största jultomte i sand avtäckts. Foto: Biswaranjan Rout / AP
På julafton avtäcktes världens största sandskulptur av jultomten. Tomten i fråga kan beskådas på stranden i den indiska staden Puri, och har skapats av ett arbetslag på mer än hundra personer.

Jultomtens exakta hemvist är ett ämne för återkommande diskussion. Dalametropolen Mora hävdar att den givmilde rödklädde farbrorn bor där. Finska Rovaniemi påstår samma sak. Många barn har genom åren skickat sina önskelistor till Nordpolen, andra adresserar sina brev till Tomteboda i Stockholm.

Inga tvivel råder dock om var världens största sandskulptur av jultomten finns. Och det är ingenstans i närheten av polcirkeln, utan i den indiska kuststaden Puri. Sandskulptören Sudarsan Patnaik berättar för den lokala nätsidan orissadiary.com om projektet:

– Jag och femton elever från institutet för sandkonst började på skulpturen den 22:a. Vi har jobbat 12 timmar om dagen och använt 1.800 ton sand och hundra arbetare. Vi har också gjort sandskulpturer av Jesus och Maria.

Orissadiary.com skriver att sandtomten är drygt elva meter och att redaktören för Limca Book of Records, en indisk rekordbok i Guinness-stil, finns på plats i Puri för att verifiera rekordet.

Enligt nätsidan har det hållits en festival för sandkonst de senaste sju åren på stranden i Puri, cirka femtio mil söder om Calcutta i östra Indien, och konstnären Sudarsan Patnaik har redan noterats för åtta olika världsrekord inom genren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.