Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Här finns de fattigaste i Europa

Foto: Alamy

Var fjärde invånare inom EU lever på gränsen till existensminimum. Det slår den katolska hjälporganisationen Caritas fast i en larmrapport som precis publicerats om de sju länder som drabbats värst av den ekonomiska krisen.

Rapporten omfattar Grekland, Cypern, Italien, Spanien, Portugal, Irland och Rumänien. Där har befolkningen drabbats mest och där är antalet fattiga som saknar fast inkomst eller inte klarar av att leva på sin lön flest. Totalt slår rapporten fast att det i Europa finns 122 miljoner människor som lever under eller på gränsen till fattigdom.

– För tio år sedan hade tre av fyra hjälpsökande invandrarbakgrund. I dag ser vi att hälften av de personer som behöver hjälp är personer som är födda och har växt upp i det egna landet, säger Ferruccio Ferrante som varit Italiens referensperson i Caritas rapport.

Hjälpbehoven ser olika ut inom EU:s krisländer. 25 procent av EU:s befolkning befinner sig i riskzonen och lever under eller på gränsen till existensminimum – i Italien ungefär 9 000 kronor för ett hushåll bestående av två personer. Det visar Eurostats senaste siffror från november i fjol, som också anger att var fjärde EU-medborgare, mer än 120 miljoner människor, är eller riskerar att hamna i fattigdom eller socialt utanförskap.

I Rumänien är riskgruppen hela 40 procent. Detta trots att arbetslösheten där är lägre – men lönerna är så låga att de inte går att leva på.

– Vi ser att klyftorna har växt inom de egna länderna. Rika har blivit rikare och redan fattigare har fått det sämre, säger rapportens ansvarige Jorge Nuñ Mayer på Caritas huvudkontor i Bryssel och fortsätter:

– EU:s åtstramningspolitik skulle leda fram till en ekonomisk nystart. I stället har den ökat den ekonomiska snedvridningen i samhället. Social omsorg har dragits ned och fri skolmat plockats bort. Något som drabbar särskilt utsatta grupper som barnfamiljer.

I Grekland utesluts långtidsarbetslösa ur landets offentliga sjuksystem och får förlita sig på hjälp från frivilliga volontärer. I Italien finns 2,4 miljoner unga i åldern 15–29 år som inte går i skola, jobbar eller utbildar sig.

– Dessa unga människor gör ingenting och håller på att förlora förtroendet för samhället. Risken är stor att de sugs upp av extrema politiska grupper, såväl till vänster som till höger, varnar Jorge Nuñ Mayer.

I de länder där katolska kyrkan är stark har Caritas kunnat intensifiera sina insatser. I Nuñ Mayers hemland Spanien har Caritas en bashjälp som erbjuder mat, värme och tak över huvudet. Innan krisen slog till på allvar 2008 omfattade den 350 000 personer, i dag når hjälpen 1,2 miljoner spanjorer.

EU beslutade ifjol att inrätta en hjälpfond (FEAD) för medlemsländernas mest utsatta medborgare. Fram till 2020 ska 3,8 miljarder euro satsas för att den sociala utslagningen ska minska.

Här finns flest fattiga

Andel av befolkningen som riskerar att leva i fattigdom eller socialt utanförskap.

Bulgarien 48,0 %
Rumänien 40,5%
Grekland 35,7%
Lettland 35,1%
Ungern 33,5%
Italien 28,4%
Källa: Eurostat

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.