Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Här flyr soldaten Nordkorea – fångades på film

De nordkoreanska soldater som i förra veckan sköt över gränsen mellan Nord- och Sydkorea bröt mot vapenvilan mellan länderna, anser FN.

Soldaterna sköt mot en avhoppare som flydde över den demilitariserade zonen vid gränsen.

Nu är de dramatiska bilderna här – bilderna på den soldat som i förra veckan flydde över den stängt övervakade demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea.

Bilderna visades upp på en presskonferens på onsdagen, arrangerad av FN-styrkan på plats.

De visar soldaten som först kommer körande i full fart i en jeep, kör fast i ett dike och sedan fortsätter sin flykt till fots.

Han springer sedan över gränsen medan de nordkoreanska soldaterna skjuter mot honom. 

Enligt uppgifter sköts han med minst fyrtio skott – fem av dem träffade.

I nästa klipp ser man hur de sydkoreanska militärerna sedan kryper in i zonen för att rädda honom. Han släpas ut baklänges.

Hela den dramatiska flykten följdes av sydkoreansk militär via övervakningskameror.

Läs mer: ”Flyende nordkorean sköts fem gånger”

– Förutom att de sköt över gränsen överträdde en av de nordkoreanska soldaterna fysiskt gränsen – även det är att bryta mot den vapenvila som råder länderna emellan sedan 1953, säger överste Chad Carroll, amerikanska arméns presstalesperson i Korea till CNN.

Chad Caroll säger också att FN-styrkan har informerat den nordkoreanska försvarsmakten, den så kallade folkarmén, om att man anser att det handlar om överträdelser. Kontakterna har tagits vid de reguljära kanaler man har för att kommunicera länderna emellan. FN har också krävt ett möte för att diskutera dels de slutsatser som FN har dragit av händelsen, dels vilka åtgärder som bör vidtas för att det inte ska upprepas.

– Vapenvilan har utmanats, men den gäller fortfarande, noterar general Vincent K. Brooks, amerikan som leder FN-styrkan.

Enligt sydkoreansk press var det första gången som Nordkorea sköt mot Sydkorea längs den välbevakande gränsen – på 30 år.

Den 24-åriga soldaten och avhopparen som flydde, vårdas nu på sjukhus för sina skottskador. Han är inte längre medvetslös, men kommer att behöva vård under en längre tid. Enligt en kommuniké från sjukhuset har han dock både ”tittat på amerikanska och sydkoreanska tv-shower och lyssnat på K-popgruppen Girls Generations”.

24-åringen, vars militära rang inte har avslöjats, är den tredje nordkoreanen som hoppar av och flyr i år, enligt FN i Korea. Han är dock den första vars flykt har dokumenterats på film.

Sedan 1953 anklagas Nordkorea av Sydkorea för att ha brutit mot vapenvilan ”tusentals gånger”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.