Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Här härskar katter över människan

En arme av katter härskar på den japanska ön Aoshima.
En arme av katter härskar på den japanska ön Aoshima.

En armé av förvildade katter härskar på en avlägsen ö i södra Japan. De har intagit övergivna hus och struttar obekymrat omkring i den lilla fiskebyn. ”Cat Island” har blivit ett populärt utflyktsmål bland kattälskare.

– Det finns massor av katter här, så jag skulle vilja komma igen, säger 27-årige Makiko Yamasaki till Reuters.

Ön ligger ungefär 30-minuters båtresa utanför prefektur Ehimes västra kust. Fram till 1945 fanns det 900 invånare här, men i dag består Aoshima bara av en handfull pensionärer förutom alla resenärer som gör dagsturer från fastlandet – och katter!

De togs ursprungligen till ön för att jaga råttor som plågade fiskarnas båtar. Sedan dess har antalet katter multipliceras flera gånger om, skriver Reuters.

Foto: Thomas Peter/Reuters

Hundratals katter svämmar över på ön som lokalt kallas ”kattön” och härskar fritt i avsaknad av naturliga fiender. Trots att det inte finns några restauranger, bilar, butiker eller kiosker är Aoshima ett populärt utflyktsmål – för kattälskare.

Men det finns undantag. Lokalbefolkningen försöker hålla kattpopulationen i schack, och minst tio katter har blivit kastrerade. Öborna är heller inte odelat förtjusta över tillströmningen av turister som kommer dit och kelar och matar djuren.

– Så länge de inte gör det på ett sätt så att det blir en belastning för oss som bor här går det bra, säger 65-årige fiskaren Hidenori Kamimoto till Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.