Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/har-korsas-greta-thunbergs-och-donald-trumps-vagar/

Världen

Här korsas Greta Thunbergs och Donald Trumps vägar

00:23. Greta Thunberg tittade på när världsledarna anlände till FN-byggnaden i New York. När den amerikanske presidenten dök upp fick han en extra kylig blick.

Greta Thunberg har sagt att hon inte hade önskemål om att träffa Donald Trump, men på måndagens FN-toppmöte korsades deras vägar ändå och i ett klipp som fått stor uppmärksamhet syns hon spänna blicken mot honom. Presidenten kommenterade senare klimataktivistens känslofyllda tal med en raljant tweet. 

I en intervju med Dagens Nyheter sade Greta Thunberg att hennes fokus just nu är att informera människor, och att hon inte såg vad ett möte med Donald Trump skulle ge.

– Jag har ingen önskan om att träffa president Trump. Jag har inget behov av det, sade Greta Thunberg. 

När Donald Trump på måndagen anlände till FN:s toppmöte i New York korsades deras vägar ändå. 

I ett klipp som först publicerades på den brittiska nyhetskanalen Skynews sajt syns Greta Thunberg iaktta när Donald Trump anländer till FN-mötet. Thunbergs blick har uppmärksammats på bred front, av såväl toppolitiker som celebriteter. 

Greta Thunberg såg på när Donald Trump anlände till klimatmötet. Foto: Andrew Hofstetter/Reuters

Men presidenten har av allt att döma sett Thunbergs lika känslofyllda som uppmärksammade tal där hon ilsket riktar sig mot makthavare med orden ”hur vågar ni”, med hänvisning till vad hon menar är en brist på tillräckliga miljöinsatser till förmån för ekonomisk vinst. På Twitter skriver Trump sarkastiskt att ”Hon verkar vara en glad ung flicka som ser fram mot en ljus och underbar framtid. Så fint att se!”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176339522113679360

Det var länge osäkert om Trump över huvud taget skulle besöka FN-toppmötet i New York. Besöket, om än kort, blev av på måndagen när han stannade till och lyssnade på talare i drygt tio minuter innan han åkte vidare, rapporterar nyhetsnätverket CBS

Enligt The Guardian var den amerikanska presidenten inte på plats under Greta Thunbergs uppmärksammade tal på måndagen.