Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Har samlat in en halv miljon – för att stoppa räddningsbåtar på Medelhavet

Högerextrema grupper har samlat in pengar för kunna köpa båtar som ska störa räddningsfartygen på Medelhavet, där flyktingar riskerar livet för att nå Europa. Båten och människorna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
Högerextrema grupper har samlat in pengar för kunna köpa båtar som ska störa räddningsfartygen på Medelhavet, där flyktingar riskerar livet för att nå Europa. Båten och människorna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild. Foto: AP

Den högerextrema rörelsen i Europa tar till nya hårda metoder för att stoppa flyktingar från att komma till Europa. Nu har en anonym crowdfundingkampanj fått in mer än en halv miljon kronor för att stoppa räddningsbåtar på Medelhavet, rapporterar The Guardian.

Den anonyma crowdfundinkampanjen startade i maj med målet att komma upp i 50.000 euro, motsvarande nästan en halv miljon kronor. I lördags hade insamlingen kommit upp i drygt 630.000 kronor – pengar som ska användas till att finansiera fartyg, besättning, filmkameror och annan utrustning för att hindra räddningsfartyg att nå flyktingbåtar på Medelhavet, skriver The Guardian.

Läs mer: Antalet ensamma barn på flykt ökar kraftigt

Enligt tidningen är det den identitära rörelsen som ligger bakom kampanjen. Den identitära rörelsen är ett löst nätverk av olika högerextrema organisationer som förespråkar den europeiska kulturen och är emot utom-europeisk invandring. Till skillnad från mer nationalistiska rörelser förespråkar identitärerna inte nationalstaten utan istället regionalisering.

Enligt The Guardian ska en fransk högerextrem grupp hyrt en båt förra månaden för att prova den nya metoden. Utanför den sicilianska hamnen i Catania ska båten ha fördröjt och stört ett sök- och räddningsfartyg från den franska organisationen SOS Méditerranée genom att segla framför den, vilket fick den italienska kustbevakningen att ingripa.

Läs mer: Lägren i Libyen ”helvetet på jorden”

Räddningsaktionerna på Medelhavet, som i regel utförs av icke-statliga organisationer som till exempel Läkare utan gränser, har hittills i år räddat livet på 6.453 flyktingar som flytt från Libyen i båtar som tagit in vatten, varit överlastade eller kapsejsat, skriver The Guardian.

Simon Murdoch, forskare vid den antirasistiska organisationen Hope not Hate i London, bevakar den identiära rörelsen och är inte överraskad över den nya sabotagestrategin.

– Även om dessa handlingar är skrämmande, chockar de tyvärr inte oss. Det faktum att dessa högerextrema aktivister försöker förhindra ett humanitärt uppdrag som hjälper några av de mest utsatta människorna i världen idag – inklusive kvinnor och barn som riskerar att drunkna – säger mycket om dem och var deras medkänsla ligger, säger han till The Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.