Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

De nya kamerorna ska se varje steg som tas

Other: Marius Becker/DPA/IBL/Marianne Løvland /NTB scanpix /TT

En ny tunnelbanelinje i den sydkinesiska storstaden Kanton har utrustats med världsledande övervakningsteknik som gör det möjligt att följa inte bara passagerarna i tågen, utan även deras minsta ansiktsuttryck högupplöst på monitorer i ett kontrollrum.

Övervakningssystemet består av 30 kameror per tåg, monterade på samtliga tåg på Kantons 22 kilometer långa Linje 14.

Bilderna överförs i realtid och till systemet kan kopplas ansiktsigenkännande mjukvara och så småningom även polisens databas. Det betyder att brottslingar som tar tunnelbanan i Kanton kommer att kännas igen av kamerorna.

”Ficktjuvar i tunnelbanan – se upp! Kinas hightechkameror ser varenda steg ni tar”.

Så lyder rubriken över artikeln i Hongkongtidningen South China Morning Post, som rapporterar om tunnelbanelinjen som nu påstås ha försetts med det mest avancerade övervakningssystemet i världen.

De knivskarpa bilderna uppges utan någon som helst fördröjning hamna på monitorerna i kontrollrummet. Systemet är utvecklat av ett teknikföretag i Kanton, som hävdar att det är utarbetat för att passa 5G, nästa generations trådlösa system, där Kina ligger långt fram.

Enligt planen ska systemet framöver installeras på alla nya tunnelbanelinjer i staden. 

Det är tester med systemet på den nya tåglinjen som visat förbluffande klara bilder överförda i realtid. Kamerorna kommer även att kunna övervaka vissa områden kring tågen och ses som ett avgörande genombrott i kampen mot potentiella terrorister och kriminella.

Tidigare har de flesta övervakningskamerorna i tunnelbanor bara kunnat spela in videofilm av lågupplöst kvalitet. Vid akuta situationer har de därför inte varit till någon hjälp, eftersom bilderna inte överförts till kontrollrummet.

Någon oro för att övervakningssystemet ska inkräkta på passagerarnas privatliv kommer inte till uttryck i artikeln. Tvärtom, säger Liu Deliang, en forskare vid Asia-Pacific Institute for Cyberlaw Studies, att högupplöst direktsänd övervakning kan bli det normala på framtidens tunnelbanetåg i Kina.

– Jag ser inga problem när det gäller frågan att kamerorna skulle inkräkta på privatlivet. De är till för den allmänna säkerhetens skull, förresten ska folk uppföra sig på allmän plats, säger Liu till South China Morning Post. 

Det styrande kinesiska kommunistpartiet är för närvarande i färd med att inrätta ett omfattande elektroniskt system för att samla finansiell- och annan information om invånare på ett och samma ställe.    

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.