Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Här ska Thailands kung Bhumibol kremeras

Framför krematoriet har en bassängen med lotusar byggts.
Framför krematoriet har en bassängen med lotusar byggts. Other: Roberto Schmidt/AFP

Ett gigantiskt monument håller på att färdigställas i Thailands huvudstad Bangkok. Den stora byggnaden är platsen för den thailändske avlidne kungen Bhumibol Adulyadejs kremering.

Fler än 100 skulpturer och statyer kommer att placeras i det nybyggda krematoriet i Bangkok som har en enda uppgift: att kremera Thailands avlidne kung Bhumibol Adulyadej, som dog den 13 oktober 2016.

Krematoriet, som uppförs i nio paviljonger på ett fält i närheten av Stora palatset, representerar berget Meru, platsen där hinduiska och buddhistiska gudar bor. Själva kremeringen kommer att äga rum den 26:e oktober och budgeten för kremeringen ligger på en miljard thailändska baht, motsvarande 245,4 miljoner svenska kronor, enligt nyhetsbyrån AP. Därefter ska krematoriet rivas.

Hundratals statyer och skulpturer har tillverkats för att pryda krematoriet.
Hundratals statyer och skulpturer har tillverkats för att pryda krematoriet. Foto: Roberto Schmidt/AFP

De nio paviljongerna utsmyckas av inhemska konstnärer från hela landet som i de flesta fall arbetar gratis.

– Många konstnärer som är här är lojala och trogna mot kungen. Ingen klagar över svårigheter eller att de är trötta därför att framlidna kungen led mer än vad vi gör, säger Surathkij Pheeraphongsil, direktör på Thailands kulturdepartement, till AP.

Det ska vara städat och fint framför krematoriet. Planeringen inför själva kremeringen har pågått i över ett år och varit minutiös.
Det ska vara städat och fint framför krematoriet. Planeringen inför själva kremeringen har pågått i över ett år och varit minutiös. Foto: Roberto Schmidt/AFP

En av konstnärerna är 23-åriga Waritha Songtua, som nyligen tog sin konstnärsexamen i trägravering. 

– Eftersom jag är en thailändare med kunskap om konst, kan jag ge tillbaka något till landet eftersom att bevara konst och kultur är som att skydda nationen, säger hon till AP.

Efter kungens död förra året har mer än 12 miljoner människor rest till det kungliga palatset för att hedra monarken. Även flera utländska dignitärer, som USA:s utrikesminister Rex Tillerson och japans kejsare Akihito, har besökt kungahuset det senaste året.

I fredags klockan 15:52 lokal tid uppmärksammades ettårsdagen av kungens död med 89 sekunders stillhet. 89 buddhistmunkar bad vid kungens kvarlevor. I den gamla kungliga huvudstaden Ayutthaya knäböjde nio vitpudrade elefanter. Talet 89 symbolyserar att kung Bhumibol Adulyadej skulle ha fyllt 89 i år i år och det var klockan 15:52 den 13 oktober förra året som han dog.

En thailändare håller upp ett porträtt av den avlidne kungen Bhumibol Adulyadej på ettårsdagen av hans död.
En thailändare håller upp ett porträtt av den avlidne kungen Bhumibol Adulyadej på ettårsdagen av hans död. Foto: Wason Wanichakorn/AP
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.