Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 23:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/har-styr-varldens-maktigaste-drogkartell-over-vagen-fran-mexiko-till-usa/

Världen

Här styr världens mäktigaste drogkartell över vägen från Mexiko till USA

Bild 1 av 10 Fyra smugglare (burreros, ”packåsnor”) har lämnat droger i öknen i Arizona, 20 kilo marijuana var. ”Det gick lätt. Inga problem. Vi har gjort det här förr”, berättar den äldste i gänget.
Foto: Rafael Fabres
Bild 2 av 10 Runt torget i staden Altar säljs utrustningen som migranterna behöver för att ta sig över gränsen utan att upptäckas. Mössor och huvor är viktiga eftersom temperaturen kan sjunka till 4 grader om natten.
Foto: Rafael Fabres
Bild 3 av 10 På migranthemmets anslagstavla hänger information om vilka djur och insekter som är livsfarliga i öknen.
Foto: Rafael Fabres
Bild 4 av 10 Prästen Prisciliano Peraza tror inte på att en mur kan stoppa migranterna eller smugglarna. ”Antingen kommer de att klättra över eller krypa under i tunnlar. Det enda muren kommer att göra är att öka antalet dödsoffer”, säger han.
Foto: Rafael Fabres
Bild 5 av 10 Prästen Prisciliano Peraza är uppväxt på en farm i öknen.
Foto: Rafael Fabres
Bild 6 av 10 På apoteken i Altar köper migranterna dagen-efter-piller, eftersom kvinnorna vet att sannolikheten att de kommer att våldtas i öknen av Sinaloakartellens medlemmar är hög.
Foto: Rafael Fabres
Bild 7 av 10 Försäljaren i Altar säljer de luddiga tofflorna som smugglarna spänner på sina kängor för att inte lämna fotspår i öknen.
Foto: Rafael Fabres
Bild 8 av 10 På den katolska kyrkans migranthem i Altar finns det sovplats för migranterna. Lilian Hernandez och Walter Obregón packar väskan i väntan på att kartellen ska ge dem tillstånd att lämna staden.
Foto: Rafael Fabres
Bild 9 av 10 Migranterna Walter Obregón, blåslagen efter en misshandel, och Lilian Hernandez har fastnat i Altar. De har inte pengar till att betala Sinaloakartellen för att få lämna staden.
Foto: Rafael Fabres
Bild 10 av 10 Migranternas favoritmat i packningen är tonfiskkonserver.
Foto: Rafael Fabres

Donald Trumps hot om att bygga en mur mot Mexiko har redan ökat riskerna för migranterna. De tvingas i händerna på knarkmaffian för att kunna ta sig till USA. DN:s Henrik Brandão Jönsson har besökt Sinaloakartellens högkvarter i öknen en kilometer från den amerikanska gränsen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in