Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hard-kamp-om-vem-som-ska-ta-over-efter-theresa-may/

Världen

Hård kamp om vem som ska ta över efter Theresa May

Boris Johnson, en av kandidaterna, på tisdagen i London. Foto: Matt Dunham/AP

I kväll försvann ytterligare en kandidat till den brittiska premiärministerposten. Då röstade de konservativa parlamentsledamöterna fram de fem som nu får fortsätta göra upp om partiledarposten och därmed också om att få styra landet.

Omröstningen bland de 313 Toryledamöterna blev klar klockan 19 svensk tid på tisdagskvällen. Och som vid förra omröstningen blev det en övertygande vinst för Boris Johnson. Rösterna fördelade sig så här:

Boris Johnson 126

Jeremy Hunt 46

Michael Gove 41

Rory Stewart 37

Sajid Javid 33

Därmed slogs Dominic Raab, som fick 30 röster, ut.

Nu står partiledarkampen mellan fem män. Omröstningen hade förutsättningarna att den som kom sist, liksom alla kandidater som fick färre än 33 röster, skulle uteslutas från nästa omgång.

De som tar sig vidare är också tänkbara för partiledarposten.

– Om vi inte lämnar EU den 31 oktober kommer det att stå oss dyrt, sa Johnson senare i en debatt mellan de fem i BBC, med hänvisning till Brexit.

De flesta bedömare anser att det till slut kommer att stå mellan tre av de fem som nu återstår: den nuvarande utrikesministern Jeremy Hunt, den tidigare borgmästaren i London och tidigare utrikesministern Boris Johnson och den nuvarande miljö- och landsbygdsminister Michael Gove.

Men den stora överraskningen var ändå biståndsministern Rory Stewart.

Den 19 till 20 juni hålls ytterligare en utslagsomröstning som ska leda fram till att två kandidater återstår. Dessa kommer sedan partiets medlemmar att får rösta om via en poströstning. I slutet av juli står det klart vem som blir partiets nya ledare och därmed också Storbritanniens nästa premiärminister.

Läs också:

Det som kan skada Boris Johnson är vad han kan tänkas säga