Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 21:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hard-kritik-mot-nigel-farage-efter-intervjuer-med-hogerextrem-debattor/

Världen

Hård kritik mot Nigel Farage efter intervjuer med högerextrem debattör

Bild 1 av 2 Nigel Farage.
Foto: Oli Scarff/AFP
Bild 2 av 2 Alex Jones.
Foto: Ron Sachs/CNP

Brexitpartiets ledare Nigel Farage får hård kritik från bland annat judiska grupper efter att ha blivit intervjuad av konspirationsteoretikern Alex Jones, skriver Guardian.

I intervjuerna diskuterade Farage konspirationsteorier som har kopplats till antisemitism.

Rätta artikel

I en granskning av tidningen Guardian framgår att Brexitpartiets ledare Nigel Farage medverkat minst sex gånger i Alex Jones pratshow mellan åren 2009 och 2018.

I programmen diskuterade Nigel Farage ämnen med koppling till den antisemitiska konspirationsteorin om att judiska finansmän ligger bakom en komplott för att ersätta nationalstaterna med en global regering. Vid upprepade tillfällen har Farage använt ord och uttryck såsom ”globalister” och ”ny världsordning”, vanligt förekommande i antisemitiska sammanhang.

Alex Jones är en konspirationsteoretiker som bland annat påstått att en amerikansk skolskjutning var bluff, vilket ledde till att föräldrar stämde honom. Han har blivit avstängd från både Facebook och Twitter, och har en framträdande roll på den högerextrema hemsidan Infowars.

Nigel Farage var i flera år ledare för EU-skeptiska Ukip, men lämnade partiet i fjol. Enligt Farage själv var det på grund av den antiislamska hållningen hos nuvarande Ukip-ledaren Gerard Batten. Samtidigt publicerar Infowars med jämna mellanrum antiislamskt material.

Den senaste intervjun med Nigel Farage spelades in i april förra året. I den säger han att EU är ”prototypen för den nya världsordningen” och att ”globalister har velat ha någon form av konflikt med Ryssland som ett argument för oss alla att överlämna vår nationella självständighet till en högre global nivå”.

Både judiska organisationer och andra grupper kritiserar nu Nigel Farage för att ha medverkat i Alex Jones program, skriver Guardian. Community Security Trust, som bevakar antisemitiska uttalanden, beskriver pratshowvärden som ”en ökänd konspirationsteoretiker som borde vara utanför anständighetens gränser för vilken vanlig politiker som helst”.

– Utöver det kommer Farages referenser om ”globalister” och ”ny världsordning” att ses som bekanta kodord för antisemitiska konspirationsteorier hos Jones publik, säger en talesperson för Community Security Trust till Guardian.

Brittiska Labourpartiets parlamentsledamot David Lemmy säger att intervjuerna visar att ”allvarliga frågor bör väckas om Farages förbindelser och nätverk”.

– Hans övertygelse gällande konspirationsteorier om en ”ny världsordning” bör ge rysningar längs ryggraden hos alla som är medvetna om hur dessa metaforer har använts tidigare, säger David Lemmy till Guardian.

Läs mer: Facebook kastar ut Infowars och andra som sprider hat