Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hard-kritik-riktas-mot-usas-utrikesminister/

Världen

Hård kritik riktas mot USA:s utrikesminister

Mike Pompeo landade på fredagen i Bahrain där han togs emot av landets utrikesminister Khalid bin Ahmed Al Khalifa.
Mike Pompeo landade på fredagen i Bahrain där han togs emot av landets utrikesminister Khalid bin Ahmed Al Khalifa. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeos tal i Kairo möttes på fredagen av hård kritik, både från de länder han angrep och från experter på Mellanöstern. ”Kommer att hamna på historiens sophög innan midnatt”, sade en amerikansk ex-diplomat.

Erik Ohlsson
Rätta artikel

Mike Pompeo har varit USA:s utrikesminister i drygt åtta månader. Han befinner sig på en rundresa i Mellanöstern och höll på fredagen ett tal vid American University i Egyptens huvudstad Kairo. Enligt vad som sagts i förhand skulle framträdandet lägga fast riktningen i Vita husets Mellanösternpolitik.

Utrikesministern ägnade en stor del av talet till att angripa USA:s ärkefiende Iran - och president Donald Trumps företrädare Barack Obama, som höll ett liknande tal i Kairo för ganska precis tio år sedan. 

Obama nämndes förvisso inte vid namn. Men Mike Pompeo talade om ”en annan amerikan” som ”underskattat ondskan och kompromisslösheten inom den islamiska extremismen”. Något som enligt Pompeo uppmuntrat både Iran och jihadistiska extremister.

Iran var inte oväntat kritiska till Pompeos tal. ”Var än USA griper in, följer kaos, förtryck och motstånd”, skrev den iranske utrikesministern Mohammed Javad Zarif i ett twittermeddelande.

Men den mest förgörande kritiken kom från amerikanska experter och före detta diplomater. 

– Talet kommer att hamna på historiens sophög innan midnatt, sade den tidigare Jemenambassadören Gerald Feierstein till den arabiska nyhetssajten al-Monitor.

– Folk vill veta vad ni tänker göra (i Mellanöstern), inte vad ni tycker att Obama gjorde fel, tillade Feierstein.

Shadi Hamid, seniorforskare vid forskningsinstitutet Brookings, kallade Pompeos framträdande ”ett av de sämsta tal jag hört från en företrädare för USA - småsint, cyniskt, osammanhängande och ja, korkat”.

Mike Pompeo anlände på fredagen till Bahrain i Persiska viken där USA har en stor marinbas. Samma dag meddelade den amerikanske utrikesministern att USA tänker bjuda in till ett internationellt toppmöte om Mellanöstern. Det ska hållas i Polen den 13-14 februari och enligt Pompeo ”ha fokus på Iran”.

På fredagen påbörjade också den USA-ledda militäralliansen sin reträtt från Syrien, enligt den amerikanska krigsmaktens talesman, överste Sean Ryan. Ryan gick dock inte in på några detaljer om tidsplan eller omfattning av tillbakadragandet.