Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hårda straff i orons Bahrain

En specialdomstol i Bahrain har dömt en man till döden och en annan till livstids fängelse för att ha kört över en polis och deltagit i möten med ”terroristmål”.

Samtidigt dömdes 13 läkare och sjuksköterskor till 15 års fängelse för att ha begått brott mot staten. Ytterligare sju personer som arbetar inom sjukvården dömdes till fängelsestraff på mellan fem och tio år för sin roll i vårens demonstrationer.

Det råder delade meningar om vilka brott som dessa människor egentligen har begått. Enligt nyhetsbyrån BNA ska de bland annat ha dömts för att stulit medicin och samlat in vapen. Men vittnen hävdar att de bara har behandlat skottskadade.

Majoriteten av de dömda arbetade på ett sjukhus i Bahrains huvudstad Manama. De har hela tiden nekat till anklagelserna och anser att rättegångarna enbart är ett sätt för myndigheterna att bestraffa vårdpersonal som har behandlat patienter som deltagit i demonstrationer mot regimen.

Robert Fisk, Mellanösternkorrespondent på den brittiska tidningen The Independent, besökte sjukhuset i mars när brotten ska ha begåtts. Till al Jazira säger han att det inte fanns någon upprorsstämning på sjukhuset.

– Det fanns ett professionellt förhållningssätt, ungefär "Hur behandlar vi så många människor som blivit skottskadade eller sårade så snabbt som möjligt?"

Dottern till en av de dömda säger i ett uttalande till al Jazira att domarna är ett angrepp på läkaryrket.

Rättegångarna har blivit hårt kritiserade av människorättsorganisationer.

Domarna kom kort efter att det livstidsstraff som utdömts mot en svensk i landet fastställts.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.