Hårda strider om Ghazni när talibanerna anfaller staden - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hårda strider när talibaner anfaller strategisk stad

Rök stiger från Ghazni på en bild tagen i fredags.
Rök stiger från Ghazni på en bild tagen i fredags. Foto: Zakeria Hashimi/AFP

Talibanska trupper har intagit viktiga delar av den strategiska staden Ghazni i Afghanistan. Flera hundra människor har dödats och skadats i de mycket hårda striderna.

Kampen om Ghazni har pågått under tre dagar och striderna blev under helgen allt häftigare. Enligt afghansk tv har fler än 90 soldater ur regeringstrupperna dödats liksom 13 civila. Fler än 100 har skadats. Ett stort antal talibaner har också dödats och sårats men där finns det inga säkra siffror. 

– Det finns inte soldater så det räcker till att hålla tillbaka talibanerna, säger Rahmatullah Andar från Ghazni till den afghanska nyhetssajten Tolo.

Staden, som ligger 148 kilometer sydväst om Kabul, beskrivs som strategisk viktig på vägen mellan huvudstaden och landets södra delar. Skulle Ghazni falla kan vägen söder ut hamna i talibanernas händer. 

Uppgifterna från Ghazni är knapphändiga eftersom ett stort antal av stadens mobilmaster har förstörts av talibanerna som också satt eld på den lokala tv-stationen. Det rådde på söndagen motstridande uppgifter om hur djupt in i Ghazni talibanerna tagit sig.

Afghanistans arméchef Mohammad Sharif Yaftali uppgav då att viktiga platser i staden fortfarande är under militärens kontroll men att talibanerna tagit sig in i delar av den:

– Strategiska platser och centrum i staden kontrolleras av afghanska trupper och talibanerna gömmer sig i privatpersoners hem och i affärer där de gör motstånd, sa Yaftali i en intervju med reportrar i huvudstaden Kabul enligt Afghanistans största nyhetsbyrå Khaama.

Den afghanska nyhetssajten Tolo uppger att talibanerna kunnat gömma sig hos civilpersoner i staden och på så vis kunnat anfalla försvararna i ryggen när det större anfallet inleddes mot staden på fredagsmorgonen.

Den afghanska arméns retorik är dock tydlig: Staden kommer inte att falla i talibanernas händer.

– Vi har fler än 200 stridsvagnar och vi kommer att förvandla Ghazni till en talibansk kyrkogård, säger Abdul Razaq Safi, som leder de styrkor som skickats för att försvara staden, till afghanska Ariana News.

Trots militärledningens försäkran om att man har kontroll över staden publicerar såväl afghanska medier som internationella nyhetsbyråer uppgifter som tyder på motsatsen. Broar på vägen till Ghazni har sprängts för att hindra den afghanska armén att komma till hjälp och soldaterna utsätts för bakhåll längs vägen.

Amerikanskt stridsflyg har också satts in i ett försök att slå tillbaka talibanerna. Hittills utan säkra tecken på framgång.

Lokala politiker i Ghazni har kunnat berätta hur en stor del av staden tagits över av talibanerna och hur dess trupper satt eld på flera regeringsbyggnader.

– Just nu gör talibanerna allt de kan för att ta över guvernörens kontor, polishögkvarteret och underrättelsemyndigheten, som fortfarande hålls av regeringen, säger Chaman Shah Ehtemadi, en av stadens lokalpolitiker, till nyhetsbyrån Reuters.

På söndagen uppgav den oberoende valkommissionen, IEC, att deras kontor i Ghazni stuckits i brand.

En annan av stadens politiker beskriver hur regeringstrupperna är hårt pressade och befinner sig på defensiven trots att förstärkningar skickats till Ghazni.

Ghazni

Ghazni har närmare 150.000 invånare och är Afghanistans sjunde största stad och har varit en viktig stad längs huvudvägen mellan Kabul och de södra delarna av landet under 1.000 år.

 

Staden förstördes av mongolerna på 1100-talet men byggdes åter upp århundradet efter. Delar av den förstördes åter under 1800-talet av brittiska och indiska trupper i samband med det första anglo-afghanska kriget 1839–1842.

 

Ghazni är just nu föremål för en omfattande restaurering av den afghanska regeringen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.