Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 18:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hardrocksalskande-president-gar-mot-seger-i-indonesien/

Världen

Hårdrocksälskande president går mot seger i Indonesien

Bild 1 av 2 En kvinna lägger sin röst i Yogyakarta, Indonesien.
Foto: DWI OBLO
Bild 2 av 2
Foto: Dita Alangkara/AP

Indonesiens president Joko Widodo får förnyat förtroende att leda landet, enligt preliminära siffror. DN:s Marianne Björklund svarar på tre frågor om onsdagens val där hårdrocksälskande ”Jokowi” ställdes mot den tidigare generalen Prabowo Subianto.

Rätta artikel

1. Tidiga valresultat visar att president Joko Widodo leder med runt tio procentenheter i onsdagens val. Vilka har varit huvudfrågorna i valet?

– Välfärd, infrastruktur och jobb är de frågor som betyder mest för indoneser och har haft en självklar roll i valrörelsen. Här skiljer sig dock inte inriktningen mellan Joko Widodo och utmanaren Prabowo Subianto i någon större utsträckning. I stället har mycket kommit att handla om religion och identitet. Radikala muslimska röster i Indonesien, världens största land med en muslimsk majoritet, har blivit alltmer högljudda och har till viss del kidnappat valrörelsen. 

– Den före detta generalen Prabowo Subianto har flörtat med konservativa muslimska krafter och anklagat Jokowi, som presidenten brukar kallas, för att vara ”garderobskristen”. Rädd att förlora röster har även Jokowi klätt sig i en mer nationalistisk skrud och betonat religionen mer. Han har knutit närmare band med militären och utnämnt en hög religiös ledare till vice presidentkandidat. 

– Även Indonesiens relation till Kina har stått högt på agendan. Prabowo har anklagat Jokowi för att vara för vek mot Kina och varnat för att Indonesien är på väg att hamna i en beroendeställning till landet. Kinesiska investeringar i Indonesien har ökat kraftigt under Jokowis tid vid makten. Kina är nu den största investeraren i landet.

2. Vem är Joko Widodo och vilken politik kan vi vänta från honom?

– 57-åriga Joko Widodo är den första presidenten i Indonesien som inte kommer från den politiska, religiösa eller militära eliten. Han är en före detta möbelhandlare som började sin politiska bana som borgmästare i staden Solo på ön Java för att därefter avancera till borgmästare i huvudstaden Jakarta. 

– Jokowi har gjort sig känd som en folkets man som gärna stannar till och pratar med vanliga indoneser. När han kom till makten 2014 var hans politiska budskap framför allt att bekämpa fattigdom och korruption samt bygga ut infrastrukturen i landet som består av 18 000 öar. 

– Den hårdrockskälskande Jokowi (han sägs ha samtliga av Metallicas plattor) sågs som en frisk fläkt med sekulära, liberala värderingar. Att han nu får förnyat förtroende välkomnas av utländska bedömare som ser Jokowi som en garant för stabilitet i Indonesien. Under sitt presidentskap har han infört en mer omfattande sjukförsäkring och fått ner fattigdomen något. Däremot är stora grupper väljare besvikna på att han inte gjort mer vad gäller att skydda mänskliga rättigheter. 

– Framöver förväntas han fortsätta bygga ut infrastrukturen. Han har också gett löften om minskad korruption.

Läs mer: Religion i fokus i största endagsvalet någonsin  

3. Varför ska vi bry oss om valet i Indonesien?

– Indonesien är den största ekonomin i Sydostasien och på uppgång. De senaste åren har ekonomin växt med runt fem procent om året. En förhållandevis god utveckling, om än inte i nivå med de sju procent som Jokowi tidigare utlovat. 

– BNP per capita är dubbelt så hög som i Indien och mätt i köpkraft, då hänsyn tas till valuta och prisnivå, är ekonomin större än exempelvis den brittiska och brasilianska. Landet är dessutom det största muslimska i världen. 

– Ett regimskifte hade kunnat föra landet i mer religiös riktning. Med Jokowi består det sekulära systemet där religion och stat hålls åtskild.

– Valet har också rönt stor uppmärksamhet för sin gigantiska omfattning. Det är det största någonsin att ske på en dag. Förutom presidentval hölls även lokala, regionala och nationella parlamentsval. Logistiken är enorm. Valsedlar har levererats till häst, via kanot, till fots och flyg till de 193 miljoner röstberättigade väljarna. Totalt ställde 245 000 kandidater upp i över 20 000 val. Under valet väntades 98 ton bläck, den som röstat doppar fingret i bläck för att säkerställa att ingen röstar två gånger, gå åt. Det slutgiltiga resultatet i valet förväntas vara färdigräknat först i maj.

Läs mer: Kinas ökade inflytande stridsfråga i Indonesiens val