Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 12:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/haret-kan-losa-gatan-leonardo-da-vinci/

Världen

Håret kan lösa gåtan Leonardo da Vinci

Leonardos (1452–1519) självporträtt. Foto: Historia/REX

En liten hårlock – men stora möjligheter. 

Om den verkligen har tillhört 1400-talsgeniet Leonardo da Vinci så är svaret nära.

Rätta artikel

Leonardo da Vinci beskrivs ofta som ett universalgeni. Uppfinnare, arkitekt och konstnär med ”Mona Lisa” och ”Nattvarden” som två av sina mest kända verk. Målningar som överlevt in i vår tid.

Och nu kan det finnas en chans att komma denna renässansmänniska in på livet. Detta genom några hårstrån som hittills förvarats i en samling i USA. För kanske bär den lilla hårtussen på Leonardos dna.

Och då kan forskarna få svaret på frågan om det verkligen är Leonardo som ligger i en grav i Saint-Hubert-kapellet i franska Amboise.

På torsdag kommer hårtussen att ställas ut i Leonardos födelsestad Vinci i Italien, på dagen 500 år efter geniets död.

– Denna historiska relik, en hårlock, har länge legat gömd i i en amerikansk samling, säger Alessandro Vezzosi till The Guardian.

– Nu kommer den att visas för första gången tillsammans med dokument som visar att den en gång kommit från Frankrike där Leonardo först begravdes.

Men sedan ska en del av håret analyseras och jämföras med Leonardo da Vincis nu levande släktingar som i de flesta fall i dag lever i Toscana. Och med benrester från vad man tror är från Leonardo da Vinci själv.