Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Hårig panik” tar över stad i Australien

Ett snabbväxande ogräs med det målande namnet ”hairy panic” bäddar in husen i Wangaratta i fluffiga drivor av hö. Varje dag går det åt timmar att få bort högarna av ”hårig panik”, och invånarna kan hålla sig för skratt.

Bilder från Wangaratta i den södra delstaten Victoria visar hur drivorna av ogräset ”hairy panic” kan nå ända upp till taket på husen, som de boenden mer eller mindre får skotta sig ut ur.

Och sedan skotta fram bilarna.

– Det är fysiskt och mentalt utmattande, säger Pam Twitchet till en lokal tv-kanal.

Det är det mycket torra klimatet som leder till att ogräset driver med vinden i form av torr ”tumbleweed”, marklöpare, fulla med frön som också gör att de kan sprida sig snabbt, skriver BBC.

Det latinska namnet är panicum effusum, och det är en grässort som är snabbväxande och kan vara dödligt giftig för får, om de äter stora mängder av det.

Då drabbas de av ett tillstånd som utmärks av att huvudet blir stort och gult.

Men det finns ingen risk för att husdjur tar skada. Enligt veterinären Richard Evans tappar växten sin toxicitet när den torkar.

– Det viktiga är att det inte kommer att döda folks hundar eller katter, det bara skapar ett helvetes röra, säger han till BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.