Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hariri twittrar: "Är tillbaka i Libanon om två dagar, om gud vill”

Libanons avhoppade premiärminister Saad al-Hariri.
Libanons avhoppade premiärminister Saad al-Hariri. Foto: Hassan Ammar/AP

För tio dagar sedan meddelade Libanons premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Han befann sig då i Saudiarabien. På tisdagseftermiddagen uppdaterades hans officiella twitterkonto för första gången sedan den 5 november.

”Jag mår bra, om gud vill kommer jag tillbaka till mitt land om två dagar”, står det i tweeten.

I tweeten står det, fritt översatt: ”Hej alla, jag mår bra. Jag kommer tillbaka till mitt land om två dagar, om gud vill ("inshallah"). Min familj kommer dock att stanna i Saudiarabien”.

Han kallade också Saudiarabien för ”deras land”.

Tweeten dök upp på al-Hariris officiella Twitterkonto vid 14-tiden på tisdagen. Det är det andra livstecknet från al-Hariri sedan han plötsligt och oväntat meddelande sin avgång för tio dagar sedan.

Läs mer: ”Intervjun med al-Hariri väcker nya frågor”

Tweeten ger inga nya ledtrådar när det gäller de olika teorier som finns vad gäller hans avgångsbesked.  

Den sunnimuslimske Hariri påbörjade sin andra period som regeringschef för ett år sedan efter en invecklad kohandel med den shiamuslimska rörelsen Hizbollah. Hans avgång meddelades via ett radiosänt tal från Saudiarabien för tio dagar sedan och i Libanon är många, så väl officiella företrädare för landet som medborgare, övertygade om att han ”kidnappats” och hålls i husarrest i Saudiarabien.

För två dagar sedan krävde Libanons president Michel Aoun en förklaring av saudierna där han uppmanade Saudiarabien att ”klargöra vad det är som hindrar premiärminister al-Hariri från att återvända till sitt folk och sina anhängare i Libanon”.

Inte ens Hariris eget parti har hört av honom sedan han förra lördagen höll ett tv-sänt tal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.