Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 06:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/harva-av-fusk-pa-hogsta-politiska-niva/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Härva av fusk på högsta politiska nivå

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez. Foto: Andrea Comas/AP

Premiärminister Pedro Sánchez förnekar indignerat dagstidningen ABC:s anklagelser om fusk i hans doktorsavhandling. Samtidigt värjer sig oppositionsledaren Pablo Casado mot liknande misstankar ifråga om sin magisterexamen. 

Pedro Sánchez erövrade doktorsgraden för fem år sedan vid ett av Madridregionens nya universitet, uppkallat efter Nobelpristagaren Camilo José Cela. ABC, den spanska högerns viktigaste massmedium, hävdade på torsdagen i stora rubriker att Sánchez plagierat sin doktorsavhandling och att han för att sopa igen spåren efter sig avstått från att lägga ut sitt arbete på nätet.

Skandalen briserar bara ett par dagar efter att nättidningen esdiario.com avslöjade att Sánchez hälsovårdsminister Carmen Montón mottagit sin magisterexamen från Juan Carlos-universitetet under suspekta omständigheter. Montón avgick på onsdagen. Pedro Sánchez, vars socialistparti PSOE kom till makten efter en parlamentarisk manöver i somras, lade på fredagen ut sin avhandling på nätet och lät granska den med två datorprogram som används för att spåra plagiat i akademiska arbeten. 

Granskningen utföll till Sánchez fördel, men ABC hävdar att han ändå fuskat, eftersom delar av hans avhandling utgörs av artiklar som skrivits tillsammans med kolleger, utan att detta angavs i fotnoter. Hans medförfattare var till på köpet kolleger och vänner från universitetet som satt i juryn under Sánchez disputation, en av dem i egenskap av betygsnämndens ordförande.

Det ligger nära till hands att misstänka att de artiklar som Sánchez publicerat tillsammans med andra sociologer i själva verket skrivits av dem. Den upptagne politikern, som strax efteråt valdes till socialistpartiets ledare, hade mycket begränsad tid för akademisk forskning.

Än mer graverande är den unge oppositionsledaren Pablo Casados akademiska meritlista. Casado, som nyss efterträdde Mariano Rajoy som högerpartiet Partido Populars ledare, erhöll magistergraden 2009 utan att ha lämnat in den obligatoriska uppsatsen. 

Tre kurskamrater till Casado nådde också magistervärdighet utan någon magisteruppsats. De är alla politiker eller barn till politiker och deras fall utreds för närvarande. Spaniens Högsta Domstol skall snart avgöra om åtal kan väckas mot Casado. Sker det torde han tvingas avgå. 

Den mest färgstarka av Mariano Rajoys tänkbara efterträdare, Madrid förra regionspresident Cristina Cifuentes, tvingades i våras lämna politiken sedan det framkommit att Juan Carlos-universitetet gett henne magistergraden trots att hon endast samlat 27 av erforderliga 60 akademiska poäng och trots att hon aldrig satt foten på något magisterseminarium. 

Missnöjet är stort bland vanliga spanska studenter, som inte erbjuds några genvägar till examina. En studentska vid Juan Carlos-universitetet säger till Radio Cope:

– När vi prövas så är det minsann petigt värre, in i minsta detalj. Men de som bedömer oss har en annan måttstock när det gäller makthavare, det är ömkligt men det vore synd att säga att vi är överraskade.

Falska magisterexamen

Sedan Cristina Cifuentes falska magisterexamen avslöjades lusläser spanska medier politikers akademiska arbeten och går igenom deras pärmar på universiteten. 

På den spanska kongressens hemsidor, där de folkvalda presenterar sina profiler, stoltserade många till helt nyligen med sina akademiska titlar. 

Men de senaste månaderna har många av dem sett till att stryka dem från sin meritlista.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.