Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hästförbud möjlig orsak till köttskandal

Other: Niall Carson / AP
Rumäniens förbud mot häst- och åsnekärror på vägarna kan ha bidragit till köttskandalen, anser livsmedelsproducenter i Frankrike. Nu misstänker man att det även kan finnas åsnekött i den falskmärkta köttfärsen.

Skandalen med det felmärkta köttet fortsätter att växa i takt med att flera utredningar pågår i de drabbade länderna: Sverige, Frankrike och Storbritannien.

Rumänien pekas ut som ursprungslandet för hästköttet som har hamnat i färdigmaten. Trots att rumänerna själva inte äter hästkött är de stora producenter av varan. Landets 25 kommersiella slakterier producerar omkring 14.000 ton hästkött årligen. Majoriteten av köttet går på export, där en del alltså kan ha hamnat i Findus lasagne.

Hästar som går till slakt är oftast uttjänta dragdjur. Villkoren för djuren i det rumänska jordbruket är tuffa. Redan i unga år är djuret förbrukat efter det hårda slitet.

Märren Sabarel är en av dem som har gjort sitt. Nu väntar hon på att skickas till Cicalex, en av landets största slakterier som säljer hästköttsprodukter inom Europa.

– Hon är sju år och brukade dra vagnen med redskap som vi använder på gården, säger bonden Ion, som driver jordbruk i byn Teiser till The Daily Mail.

Förtjänsten för en slakthäst är omkring en tusenlapp, men oftast blir summan för bonden betydligt lägre.

På senare tid har man sett en ökning av antalet slaktade hästar. Orsaken är en ny lag som förbjuder häst- och åsnekärror på större vägar i landet.

Jose Bove, vicepresident i EU:s jordbruksutskott, är en av de som har pekat ut sambandet.

– Sedan hästtransporter förbjöds på rumänska vägar har miljontals djur skickats till slakt, säger Jose Bove, till tidningen.

Hos franska livsmedelsproducenter har trenden väckt misstankar om att även åsnekött kan finnas i det felmärkta köttet, skriver The Independent.

Frankrikes konsumentminister Benoit Hamon lät meddela att han inte tvekar att stämma det franska företaget Comigel om det visar sig att det har varit inblandat i köttskandalen. Provsvar väntas komma i mitten av veckan.

Även Rumäniens politiker är oroade över utvecklingen. Landets president Traian Basescu varnar för att köttskandalen kan leda till exportrestriktioner, vilket kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser.

– Det kan påverka vårt lands trovärdighet för många år framöver, säger han till Daily Mail.

Andra, däribland EU:s miljöminister Owen Paterson, befrarar att den organiserade brottsligheten i Europa ligger bakom skandalen. Inköpspriset på hästkött är mer än fyra gånger lägre än för nötkött, vilket gör köttfusk till en lukrativ verksamhet.

EU:s jordbrukskommissionär Dacian Ciolos har kallat till sig Rumäniens utrikesminister under måndagen för att diskutera deras slakteriers eventuella inblandning i köttskandalen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.