Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 10:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hatsajten-breitbarts-vag-till-vita-huset/

VÄRLDEN

Hatsajten Breitbarts väg till Vita huset

Bild 1 av 7 Stephen Bannon, tidigare ledare för sajten Breitbart, under ett valmöte i Canton, Ohio den 14 september. I januari tillträder Bannon som chefsstrateg under Donald Trump i Vita Huset.
Foto: IBL
Bild 2 av 7 Tobias Andersson, ordförande för SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna, har skrivit artiklar för Breitbart. I en artikel slås fast att Sverige är världens ”våldtäktshuvudstad”.
Bild 3 av 7 Islamofobiska rubriker är vanliga på Breitbart. Här pekas Hillary Clintons kampanjledare Huma Abedin, född och uppväxt i USA, ut som saudisk spion med anknytningar till en global terrororganisation.
Bild 4 av 7 Rubrikerna på Breitbart är ofta stolt sexistiska och kvinnofientliga. En av sajtens skribenter jämför feminism med cancer. Här påstås det att preventivmedel gör kvinnor ”oattraktiva och galna”.
Bild 5 av 7 Breitbart har vid flera tillfällen hyllat rasistiska symboler och sydstatsnostalgi, som när sydstatsflaggan påstås representera ett ”ärorikt arv”.
Bild 6 av 7 Breitbart har ofta en hård ton med judiska politiker och journalister. Sajten har kritiserats av Anti-Defamation League, som kartlägger antisemitism och extremism.
Bild 7 av 7 Det finns många exempel på när Breitbart sprider felaktiga myter och fördomar om hbtq-personer.

Den högerpopulistiska sajten Breitbart har blivit en samlingsplats för Trumprörelsens mest kontroversiella röster.

Här formas mycket av den nationalistiska världsbild som snart tar plats in i Vita huset.

DN:s korrespondent Martin Gelin granskar hatsajten som nu expanderar till Europa.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in