Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/haven-varms-upp-snabbare-an-trott/

Världen

Haven värms upp snabbare än tidigare beräkningar

Undervattensfarkosten Starbug undersöker ekosystem under havsytan, som Stora barriärrevet.
Undervattensfarkosten Starbug undersöker ekosystem under havsytan, som Stora barriärrevet. Foto: QCAT

Vattnet i världens hav värms snabbare än tidigare uppskattat, visar en ny forskningsrapport. Enligt prognoserna innebär det fler stormar och andra extremväder. Troligen kommer  2018 att vara det varmaste året som har uppmätts i världshaven.

Jannike Kihlberg
Rätta artikel

Uppvärmningen av världshaven går allt fortare och kommer att medföra effekter för världens klimat, konstaterar forskare i rapporten som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Studien, som är en sammanställning och granskning av fyra vetenskapliga rapporter, visar att havens värme ökar så mycket att det matchar de prognoser som finns i klimatmodeller, något som hittills inte har visats.

– Det viktiga är att den visar en bättre överensstämmelse med de klimatmodeller som finns, tidigare har mätningar visat lägre resultat än modellerna, säger Ola Kalén, oceanograf  vid SMHI.

– Resultatet beror på två orsaker; dels har de korrigerat vissa instrument och gjort mätningarna bättre, dels har de använt statistiska metoder bättre och kunnat täcka upp för glapp i de mätserier som finns. 

Varmare vatten tar mer plats än kallare, det kallas termisk expansion, och enligt studien kommer enbart uppvärmningen av världshaven troligen att innebära att havsnivån höjs 30 centimeter till år 2100. Då är inte en höjning på grund av smältande landisar och glaciärer inräknad. Inkluderas den så kan höjningen bli uppemot en meter i slutet av seklet, enligt FN:s beräkningar.

I dag har havsnivån stigit cirka 20 centimeter sedan förindustriell tid. Mer än hälften av höjningen beräknas bero på stigande vattentemperaturer, medan resten är orsakad av smältande is.

Förutom höjda havsnivåer leder varmare hav till fler extrema väderhändelser. Stormar och orkaner förstärks. Det blir också häftigare nederbörd.  

– Medan 2018 var det fjärde varmaste året som har uppmätts på land, kommer det med säkerhet att bli det varmaste året som har uppmätts i haven, liksom 2017 och 2016 har varit det tidigare. Verkningarna av den globala uppvärmningen är mycket lättare att upptäcka i haven än på land, säger Zeke Hausfather, medförfattare till rapporten och doktorand vid University of California till den brittiska tidningen The Guardian.

Att haven kan vara ett säkrare, mer pålitligt mått på klimatförändringen håller Ola Kalén med om:

– Värmen i havet varierar mycket mindre än på land så processen är lättare att följa i havet. Det har varit en mycket jämnare uppvärmning av världshaven med mindre variation från år till år, säger han.

Världens hav spelar stor roll för att lindra effekterna av klimatförändringen. Hittills har de fungerat som en effektiv buffert genom att fånga upp över 90 procent av det värmeöverskott som utsläppen av växthusgaser har orsakat.

Tidigare i veckan publicerades en annan vetenskaplig rapport där forskare för första gången hade lyckats rekonstruerat en tidsserie från 1871 för havens uppvärmning. 

– Den visar att uppvärmningen av haven har pågått länge, ökningen började runt 1910–1920 och har hållit på sedan dess, säger Ola Kalén.

– Jag tror att havens roll när det gäller klimatförändringen kommer att öka, det är en viktig del av klimatsystemet. Mycket av det som sker har varit underskattat på grund av att det har saknats mätningar, det har gjorts mycket mer mätningar på land, säger Ola Kalén.