Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Haveri för påvens pedofilkommission”

Rom. Vatikanens interna kommission som skall förebygga pedofilbrott inom katolska kyrkan håller på att haverera. Två medlemmar som själva utnyttjats av präster i sin barndom har lämnat kommissionen i protest mot att man inte ens kan komma överens om att sexuella övergrepp måste anmälas.

– Vi försöker göra reformer med nya internationella regler som ska förebygga pedofilbrott inom kyrkan. Vårt arbete motarbetas starkt inom kurian (kyrkans utövande ledning, reds anm), säger en trött och mycket besviken Marie Collins på telefon till DN från Dublin.

Irländskan Marie Collins är 70 år fyllda och definierar sig själv som ”en överlevare”. Trots att hon som liten utsattes för grova sexuella övergrep har hon valt att stanna kvar i katolska kyrkan. Påve Franciskus var särskilt angelägen om att hon skulle var med i den Påvliga kommissionen för skydd av minderåriga. I mars i år valde hon att avgå.

– Att det år 2017 fortfarande finns män inom kyrkan som försvarar sitt eget territorium och sin egen makt och därför inte vill samarbeta med kommissionen blev till sist för mycket för mig, tillägger Marie Collins.

Utöver Collins bestämde även Peter Saunders, den andre medlemmen som också utsatts för övergrepp, att lämna kommissionens arbete redan 2016.

Huvudproblemet är att kommissionen inte har kommit överens om att alla biskopar måste anmäla de övergrepp som sker inom ett stift – Italien har hela 226 stycken. I dag har katolska biskopar bara en moralisk och inte juridisk skyldighet att anmäla pedofilbrott. Den som låter bli att anmäla riskerar inte ens en reprimand.

Påve Franciskus har, precis som sin företrädare Benedictus XVI, talat om nolltolerans för pedofilbrott. Franciskus har kallat pedofili för ”något absolut monstruöst, en dödssynd som står i radikal motsättning till allt det som Kristus talar om”.

Vatikanens kommission som ska värna om minderåriga utreder inte tidigare brott och övergrepp. Det råder en stark ovilja mot att gräva i det förflutna. Ett skäl kan vara att Vatikanen är rädd för att återigen behöva betala skyhöga skadestånd som skedde i Boston 2003.

Emer McCarthy är talesperson för Vatikanens kommission som värnar om minderåriga. På frågan varför man inte utreder de tusentals övergrepp som skett tidigare svarar hon så här:

– Det är inte vår uppgift. Kommissionens arbete består i att skapa nya regler för att förhindra och förebygga att nya övergrepp sker.

Francesco Zanardi är en av de aktivister som lyckats bäst med att stötta offer och avslöja präster som begått pedofilbrott. Hans nätverk mot övergrepp Rete L’Abuso ligger i Savona i Ligurien. En stad och ett stift som drabbats av flera pedofilskandaler som har pågått i många år.

Zanardi kommenterar kommissionen och Emer McCarthy’s svar så här:

– Kommissionens syfte är inte att förhindra övergrepp, utan har enbart som mål att präster ska förbli oåtkomliga för rättsväsendet.

Fakta. Övergrepp mörkades

Pedofilövergrepp mörkades länge inom katolska kyrkan, särskilt under Johannes Paulus II:s tid som påve (1978–2005).

Påve Franciskus har betonat nolltolerans för detta brott.

2014, bara ett år efter hans tillträdde, inrättade påven en kommission för att förebygga övergrepp.

Franciskus har träffat ytterst få italienska offer och aldrig offentligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.