Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 12:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hbtq-personer-i-usa-skyddas-fran-avsked/

Världen

Hbtq-personer i USA skyddas från avsked

En man på cykel viftar en regnbågsflagga framför Högsta domstolen i Washington.
En man på cykel viftar en regnbågsflagga framför Högsta domstolen i Washington. Foto: Jim Watson/AFP

Hbtq-personer i USA får inte avskedas från sina arbeten på grund av sexuell läggning eller könsidentitet, slår Högsta domstolen fast i ett banbrytande beslut. Detta eftersom gruppen omfattas av en lag mot könsdiskriminering från 1964.

TT Text

Det hett emotsedda beslutet fattades med siffrorna 6-3, där chefsdomare John Roberts och den relativt nytillträdde Neil Gorsuch röstade med domstolens liberala falang, rapporterar medier.

Fallet rörde en medborgarrättslag från 1964 som förbjuder arbetsgivare att diskriminera anställda med hänvisning till ras, religion, ursprung och kön. Domarna hade att ta ställning till huruvida skrivningen om kön även omfattade de miljontals homo-, bi- och transsexuella samt queerpersoner som arbetar i USA.

Ett antal rättsfall låg till grund för beslutet. Ett rörde en transsexuell kvinna som fick sparken när hon meddelade att hon ville omfamna sin nya identitet på jobbet. Andra rörde män som avskedats när de berättat om sin homosexualitet. En av dem, Gerald Bostock, sparkades från ett statligt program som syftade till att hjälpa utsatta och misshandlade barn efter att han berättat att han gått med i ett softbollag för homosexuella, skriver tidningen The New York Times.

”En arbetsgivare som avskedar en individ för att han eller hon är homosexuell eller transperson avskedar den personen för egenskaper eller handlingar som inte hade ifrågasatts hos en person av ett annat kön”, skriver Gorsuch i HD:s motivering enligt tidningen USA Today.

Arbetsgivarföreträdare och motståndare till beslutet har hävdat att lagen från 1964 tydligt refererar till diskriminering enbart mot män eller kvinnor. De har uppmanat kongressen att stifta en ny lag om man vill skydda hbtq-personer arbetsrättsligt.

Beslutet kommer fem år efter att samkönade äktenskap blev lagligt i hela USA, efter ett beslut från samma domstol.

Omkring elva miljoner hbtq-personer uppskattas leva i landet, enligt medborgarrättsorganisationen Human Rights Campaign.

Senare på kvällen kommenterade USA:s president beslutet med att han trodde sig kunna leva med det. Trump kallade beslutet för ”mycket kraftfullt”.

Ämnen i artikeln

USA
HBTQ
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt