Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

HD-domar stärker homosexuella par

En ”high five” på trapporna utanför Högsta domstolen i Washington efter onsdagens domar.
En ”high five” på trapporna utanför Högsta domstolen i Washington efter onsdagens domar. Foto: J. Scott Applewhite

USA:s högsta domstol röstade på onsdagen igenom två beslut som båda ses som milstolpar för homosexuella par. I en dom fastslås att gifta par ska ha samma rättigheter som heterosexuella, och den andra domen banade väg för att tillåta homoäktenskap i Kalifornien.

Högsta domstolen i Washington tog under onsdagen upp två uppmärksammade fall, som båda rör homosexuella pars rättigheter.

I det första fall som behandlades, rörande ett kvinnligt par i delstaten New York, röstade Högsta domstolen med siffrorna 5–4 att lagen Doma (Defense of Marriage Act) var diskriminerande mot gifta homosexuella pars rättigheter, och i strid med grundlagen.

Strax därefter ogiltigförklarade HD en delstatslag i Kalifornien som förbjuder enkönade äktenskap. Lagen tillkom efter en namninsamling bland kaliforniska väljare efter att delstatens högsta domstol tidigare gett grönt ljus åt homosexuella äktenskap.

New York Times som följt utvecklingen under dagen på sin webbsida skriver att det nu banats väg för homosexuella i Kalifornien att gifta sig.

President Barack Obama hyllar Högsta domstolens beslut:

”Vårt lands lagar kommer ikapp den grundläggande vetskap som miljoner amerikaner bär i sina hjärtan: När alla amerikaner behandlas lika, oavsett vilka de är, eller vilka de älskar, är vi alla friare”, hette det i ett uttalande från Vita huset.

Dagens dom möttes inte bara av jubel. Ett av de tidigaste uttalandena som New York Times publicerar är från pastor Robert Schenck, ordförande för Evangelical Church Alliance.

– Den federala regeringen har ingen auktoritet att fastställa vad som är ett äktenskap, sade Schenck bland annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.