Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hd-domare-ginsburg-pa-sjukhus-efter-fall/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

HD-domare Ginsburg på sjukhus efter fall

Foto: Saul Loeb/AFP

En av de åldriga domarna i USA:s högsta domstol, Ruth Bader Ginsburg, har lagts in på sjukhus efter att ha fallit på sitt kontor i Washington DC och brutit tre revben.

85-åringen gick ursprungligen hem efter fallet, som inträffade på onsdagen, men uppsökte sjukhus på torsdagen.

Kvinnorättskämpen Bader Ginsburg utsågs till HD-domare av den demokratiske presidenten Bill Clinton 1993, och blev då HD:s andra kvinnliga domare. Hon tillhör den liberala falang som nu är i minoritet sedan president Donald Trump nominerat två konservativa domare och fått dem godkända. Bader Ginsburg väckte starka politiska reaktioner när hon under valrörelsen 2016 karakteriserade Trump som ”falsk”, något hon i efterhand sade att hon ångrade.

Det är högsta domstolens nio ledamöter som avgör huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag som trädde i kraft 1789. Dess konservativa medlemmar anser att lagtexten ska tolkas strikt, medan de liberala tycker att aktuella förhållanden får spela in. Det har stor betydelse när känsliga frågor som rör exempelvis preventivmedel, homosexuellas rättigheter och religionsfrihet ska avgöras.

HD-domare utses av presidenten på livstid men kan pensionera sig på egen begäran.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.