Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/hd-domaren-ginsburg-frisk-fran-cancer/

Världen

HD-domaren Ginsburg frisk från cancer

Ruth Bader Ginsburg.
Ruth Bader Ginsburg. Foto: Albin Lohr-Jones/Sipa USA

Ruth Bader Ginsburg, domare i den amerikanska Högsta domstolen, är frisk från cancer i bukspottskörteln, meddelar hon i en intervju. Den 86-åriga Ginsburg hör till de liberala domare i Högsta domstolen som är en nagel i ögat på Donald Trump, och som han vill ersätta med konservativa.

Ruth Bader Ginsburg fick diagnosen bukspottscancer i somras efter ett rutinmässigt blodprov, och har genomgått en behandling för sjukdomen. Nu säger hon i en intervju i New York Times att vården fungerat.

Läs DN:s intervju med Ginsburg: Tiden i Sverige avgörande för Ruth Bader Ginsburgs kamp

– Jag är cancerfri, säger hon och lägger till att hon är tillbaka på jobbet.

Det är fjärde gången som Ginsburg gått igenom en cancerbehandling, tidigare har hon bland annat tagit bort tumörer i lungorna och tarmen.

Ginsburg nominerades till Högsta domstolen av Bill Clinton 1993, och den 86-åriga domarens hälsa följs med stort intresse i USA, eftersom hon gjort sig känd som en tuff motståndare till Trump.

Inför det förra valet kallade hon honom för en ”fejkare” och menade att ”han säger vad som helst som dyker upp i huvudet på honom”.

Många oroar sig för att den frispråkiga domaren ska hinna dö före nästa val, och att Trump får chansen att byta ut henne mot en konservativ domare. 

Hittills har Trump nominerat två av de nio domarna i den amerikanska Högsta domstolen, Neil M. Gorsuch efter Antonin Scalia och Brett M. Kavanaugh efter Anthony M. Kennedy.

Ginsburg är en av fyra liberala domare och hon förväntas spela en ledande roll i flera fall som ska upp i rätten, bland andra en lag om abort i Louisiana och ett avgörande angående om Trumps deklarationer ska bli offentliga eller inte.