Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

HD godkänner Obamacare

USA:s högsta domstol slår fast att president Obamas sjukvårdsreform är förenlig med författningen. Beslutet har fattats med fem röster mot fyra.

Beskedet från HD innebär en rejäl seger för USA:s president Barack Obama.

Den mest omfattande och omdebatterade punkten i Obamas sjukvårdsreform; den individuella sjukvårdsförsäkringen, som innebär att de flesta amerikaner blir skyldiga att skaffa en sjuvårdsförsäkring till år 2014, godkänns alltså.

Domstolen begränsar den utvidgning som reformen innehöll av Medicaid, den federala försäkring för låginkomsttagare som finns sedan tidigare.

"Sjukvårdslagens krav på att vissa individer ska betala en straffavgift för att inte få sjukförsäkring kan rimligen karakteriseras som en skatt", skrev överdomare John Roberts i den motivering som domarmajoriteten enats om. Det uppger nyhetsbyrån Reuters.

"Eftersom författningen tillåter en sådan skatt, är det inte vår roll att förbjuda den, eller att godkänna klokheten eller rättvisan i den", avslutade han.

Drygt 400 människor trängde in sig i HD:s rättssal och flera samldes utanför byggnaden för att höra utslaget som inte sändes i tv eller radio.

En lagstiftad och obligatorisk sjukförsäkring ska enligt Obamacare på sikt minska statens kostnader. I dag beräknas 30 miljoner amerikaner sakna en sjukförsäkring. Något som bidragit till skyhöga sjukvårdskostnader.

Skälet till att högsta domstolen prövade lagen var om punkten om den individuella hälsoförsäkringen, att alla amerikaner blir skyldiga att ha en försäkring, stred mot USA:s grundlagstiftning.

Kritiker av Obamacare har hävdat att lagen lägger sig i individers och statliga branschers frihet. 26 av de 50 amerikanska delstaterna utmande tillsammans med ett litet företag, "Trade Group", lagen i domstol, skriver Reuters.

HD:s dom om sjuvårdsreformen beräknas spela en stor roll i upptakten till valet den 6 november, då Obama kandiderar för en andra mandatperiod på fyra år mot den republikanska utmanaren Mitt Romney, som motsatte sig lagen.

Romney uttalde sig under torsdagen om domstolens beslut, som han motsätter sig. Han kommer nu att arbeta för att upphäva sjukvårdsreformen.

– För att bli av med Obamacare måste vi byta ut Obama, säger han enligt Reuters.

Barack Obama tackade senare under dagen Högsta domstolen för beslutet. Han talade om vad den nya lagen innebär för det amerikanska folket och uppmanade de som har råd med en försäkring att skaffa en.

– Det här handlar inte främst om politik, det handlar om en seger för landets medborgare. Försäkringsbolagen kan inte längre diskriminera utsatta samhällsgrupper, sa han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.