Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

HD prövar Assange-fall

Brittiska Högsta domstolen prövar fallet om Julian Assanges utlämning till Sverige, uppger AFP. Rättegången inleds i februari.

Brittiska Högsta domstolen är Storbritanniens högsta juridiska instans.

Assange är begärd utlämnad sedan två kvinnor i Sverige anmält honom för våldtäkt och andra sexbrott i augusti 2010.

Julian Assange, som sedan gripandet i december bor i Storbritannien, nekar till brott.

Den svenska åklagarmyndigheten har tidigare kommenterat att det Assange vill få prövat är "om en svensk åklagare över huvud taget är behörig att utfärda en europeisk arresteringsorder". På myndighetens hemsida förklarar man att det finns ett EU-rambeslut som reglerar detta. Där står att varje stat ska utse de rättsliga myndigheter som är behöriga att utfärda en europeisk arresteringsorder.

I den svenska förordningen framgår att ordern utfärdas av åklagare. Det är riksåklagaren (RÅ) som bestämmer vilka som har behörighet att utfärda en europeisk arresteringsorder. I Sverige har RÅ bestämt att alla allmänna åklagare har behörighet.

"Högsta domstolen har gett tillåtelse till en överklagan och domstolsförhandlingar har schemalagts till två dagar, med start den 1 februari 2012", skriver domstolen i ett uttalande.

Julian Assange har sagt att de två kvinnorna frivilligt har haft sex med honom och att anklagelserna är politiskt motiverade, sedan Wikileaks släppt hundratusentals hemliga amerikanska filer.

Det är Assanges advokater som har hävdat att den europeiska arresteringsorder, som gjorde det möjligt att gripa Wikileaksgrundaren i Storbritannien, var felaktig då den utfärdats av en svensk åklagare, som man anser inte har behörighet att utfärda en sådan.

I den tidigare instansen High Court höll domaren John Thomas inte med om det resonemanget, men han ändå ville låta HD fatta beslutet.

Claes Borgström, som företräder de två kvinnorna som anmält Assange, kommenterade resonemanget då:

– Regelverket är enkelt. Om det här inte skulle sluta med att han överlämnas, då kan man skrota den europeiska arresteringsordern, för då fyller den ingen funktion, sade han då till TT.

Bakgrund:Turerna kring Assange

• Julian Assange anklagades för sexuella brott mot två svenska kvinnor i samband med ett Sverigebesök sommaren 2010.

• I slutet av november 2010 häktades Assange i sin frånvaro, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

• Han häktades efter ha infunnit sig hos brittisk polis den 7 december men släpptes mot borgen den 16 december.

• Under 2011 har Assange fått avslag på överklaganden av beslut om att han ska överlämnas till Sverige.

• Processen i Storbritannien har drivits med en europeisk arresteringsorder som grund.

• Arresteringsordern började gälla som svensk lag den 1 januari 2004.

• Ett krav för arresteringsordern är att den efterlyste måste vara på sannolika skäl misstänkt för ett brott med ett år eller mer i straffskalan.

• Brittiska HD ska nu pröva om den svenska åklagarmyndigheten har behörighet att utfärda en arresteringsorder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.