Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Brasiliens HD: Lula kan fängslas

Luiz Inácio Lula da Silva.
Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: Eraldo Peres/AP

RIO DE JANEIRO. Med sex röster mot fem beslöt Högsta domstolen i Brasilien att den före detta presidenten Lula da Silva ska fängslas i väntan på sin slutgiltiga dom. Det gör att landets mest omtyckta politiker med största sannolikhet inte kan ställa upp i höstens presidentval.

Efter en maratonomröstning som varade i över tio timmar beslöt majoriteten av de elva domarna att Lula da Silva ska sättas i fängelse, dömd till tolv år och en månad för passiv korruption och penningtvätt. Resultatet togs emot med glädje av dem som följt den ett år långa rättsprocessen mot landets mest populära politiker. Folk bankade med kastruller i sina fönster och skrek ”länge leve demokratin”.

– Äntligen har vi fått rättvisa i detta land, skrek en dam i 65-årsåldern i stadsdelen Flamengo i Rio de Janeiro.

Hon hade följt omröstningen hela dagen som först avslutades 00:30, brasiliansk tid.

– Nu kan vi gå vidare i detta vackra land, sa hon.

Beslutet gör att Lula da Silva endast har ett par dagar kvar i frihet innan han kan hämtas av polis för att sättas i fängelse. Eftersom han leder årets presidentval och har 36 procent av befolkningen bakom sig kommer stämningen i landet att polariseras ännu mer. Lula da Silvas anhängare menar att domen inte handlar om att bekämpa landets omfattande korruption utan om att förhindra vänsterns chanser att åter komma till makten.

Läs mer: Ökat politiskt våld kan försena Brasiliens val 

– Vår förljugna domarkår har sagt sitt, skriker en man från sitt fönster på sjunde våningen.

Han har också följt omröstningen och kritiserar den 69-åriga domaren Rosa Weber som var den av de elva domarna som gav den avgörande rösten. Hon tillsattes på sin post i Högsta domstolen av vänsterpolitikern Dilma Rousseff som tog över makten efter Lula da Silva. Många såg det som ett svek av henne att rösta mot den feministiska politik som gjorde att hon tillsattes på sin post i Högsta domstolen, som till 90 procent består av män. De andra domarna hade tidigare uttalat sig i media om hur de skulle rösta, men hon höll det hemligt in i det sista.

– Hoppas hon brinner i helvetet, hojtar mannen från sitt fönster.

Den hatiska stämning som piskats upp i Brasilien inför presidentvalet kommer nu att försämras avsevärt. Arbetarpartiet tvingas välja en annan kandidat till höstens presidentval och riskerar att gå mot sitt sämsta val sedan partiet grundades av Lula da Silva i början av 1980-talet.

Den som tjänar mest på beslutet är Brasiliens högerextrema politiker, reservofficeren Jair Bolsonaro, som är landets andra mest populära politiker med tjugo procent av väljarkåren bakom sig. Han driver en hatkampanj mot vänsteranhängare och hyllar militärdiktaturen som under 21 år dödade, torterade eller tvingade tiotusentals brasilianare i exil. Han menar att kvinnas plats i hemmet är vid spisen och att endast män vet hur politik ska bedrivas.

Att Brasiliens mest omtyckta politiker, som styrde landet när det gick som bäst, nu kan fängslas när som helst kommer att göra honom till en martyr. Även om Lula da Silva inte kommer att kunna delta kommer hans eventuella fängslande att påverka hela valrörelsen och förhindra att andra frågor om landets framtid kommer i fokus. Det är sorgligt för Brasiliens utveckling och kan innebära att den mörka period som påbörjades med det kuppliknade avsättandet av Dilma Rousseff för två år sedan fortsätter.

Bakgrund:Misstänks för korruptionsskandal

Den tolvåriga domen mot Lula da Silva handlar om att en åklagare tror att den tidigare presidenten varit ansvarig för Brasiliens största korruptionsskandal genom tiderna. Flera miljarder kronor har mjölkats från statliga bolag och delats ut till politiker och tjänstemän på olika nivåer i den brasilianska hierarkin.

Några bevis, i form av dokument, ljudupptagningar eller vittnen har åklagaren inte lyckats finna utan menar att Lula da Silva känt till korruptionen och låtit den pågå utan att göra någonting åt den. 

Att dömas till tolv år fängelse för att man känt till korruption är något väldigt ovanligt i Brasilien. I de flesta andra korruptionsfall finns det klara bevis på att personen varit korrupt genom att åklagare visat upp videoinspelningar när pengar överlämnas. Inga sådana bevis har visats upp i Lula da Silvas rättsfall. I stället har åklagaren påstått att de uteblivna bevisen bevisar att Lula da Silva är skyldig eftersom han varit så skicklig att han inte lämnat några spår efter sig.

Det enda bevis som använts i rättegången är en strandlägenhet som Lula da Silva och hans fru blivit erbjuden av ett korrupt byggbolag i utbyte mot statliga kontrakt. Åklagaren har bevisat att Lula da Silvas fru varit i lägenheten, men det finns ingen lagfart eller annat dokument som säger att lägenheten är deras. Enligt lagfarten tillhör lägenheten fortfarande byggbolaget.

Trots den ringa bevisningen har Lula da Silva ändå dömts i andra instans till tolv år och en månads fängelse. Det är mot den bakgrunden som många anser att domen är politiskt motiverad och inte handlar om att bekämpa korruptionen. De flesta är överens om att domen i stället handlar om att få bort Lula da Silva från årets valrörelse.

Lula da Silva är Brasiliens mest omtyckta politiker och skulle vinna om det hade hållits val i dag.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.