Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hekla mullrar på Island

Utbrott år 2000.
Utbrott år 2000. Foto: Scanpix
Isländska vulkanen Hekla mullrar och tycks nu vara redo för ett nytt utbrott. ”Det är sannolikt inte så stort att det får konsekvenser för flygtrafiken”, säger seismolog Reynir Bödvardsson till DN.se.

På onsdagen deklarerade Pall Einarsson, professor vid Islands universitet, att Islands kanske mest kända vulkan Hekla är redo för ett utbrott, rapporterar TT. Mätinstrumenten hade märkt av anomalier.

– Rörelserna runt Hekla har varit ovanliga under de två till tre senaste dagarna och har noterats av fem väldigt exakta mätare som placerats runt berget, säger Pall Einarsson enligt TT.

Hekla, som är 1 491 meter hög och ligger 110 kilometer från Islands huvudstad Reykjavik, har sedan 1970 haft regelbundna utbrott ungefär vart tionde år. Senaste utbrottet var i februari 2000.

På grund av tätheten i utbrotten tror Reynir Bödvardsson, seismolog vid Uppsala universitet, att ett nytt inte får så stora konsekvenser. Någon lamslagen europeisk flygtrafik på grund av askmoln blir det troligtvis inte.

– Om det blir ett utbrott nu är det sannolikt inte ett stort. Sedan 1970 har det varit relativt bekymmerslösa utbrott, säger Bödvardsson.

Anledningen till att Hekla nu har börjat mullra är att det samlas magma inne i vulkanen som därför sväller en aning. En halvtimme till en och en halvtimme innan utbrottet, som inte heller skulle innebära någon fara för människor, kommer det små jordskalv som förvarning. Exakt när det kan ske är svårt att säga.

– Det kan bli ganska snabbt, men det kan också dröja veckor och månader, säger Reynir Bödvardsson till DN.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.