Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hela listan som IS-rekryterna fyllt i

Dokument som Sky News kommit över påstår sig avslöja detaljerade uppgifter om 22.000 IS-rekryter.
Dokument som Sky News kommit över påstår sig avslöja detaljerade uppgifter om 22.000 IS-rekryter. Foto: AP

De påstådda IS-dokumenten avslöjar detaljer om rekryternas bakgrund – och deras önskade uppdrag. Bland annat framgår om de tänkt sig en framtid som krigare, självmordsbombare eller infiltratör.

Dokumenten som den brittiska tv-kanalen Sky News kommit över påstår sig avslöja detaljerade uppgifter om 22.000 IS-rekryter från ett femtiotal länder runt om i världen. Registret beskrivs som en guldgruva och innehåller över en halv miljon uppgifter om terrororganisationens förmodade medlemmar.

DN har via CNN tagit del av formulären som de aspirerande krigarna uppmanats att fylla i. Där finns 23 frågor om bland annat personuppgifter, bakgrund och vem som legat bakom värvningen. Rekryten har även ombetts att fylla i uppgifter om blodgrupp, om denne tidigare deltagit i strid (jihad) och vilka andra konfliktområden som denne besökt.

I kolumn nummer 16 ställs rekryten inför frågan om vilket uppdrag denne tänkt sig: krigare, självmordsbombare eller infiltratör.

En datafil uppges uteslutande lista de rekryter som låtit skriva in sig som blivande martyrer. Dessa ska vara både tränade och beredvilliga att begå ett självmordsattentat, enligt Sky News. Hur många av de 22.000 personerna i registret som det rör sig om är dock oklart.

Dokumentens äkthet har ännu inte bekräftats från officiellt håll. De tre brittiska säkerhetstjänsterna MI5, MI6 och GCHQ uppges arbeta febrilt med att säkerställa dess autenticitet. Den tyska säkerhetstjänsten BKA, som tagit del av dem, meddelade dock häromdagen att de uppfattar registret som "trovärdigt", enligt den tyska tidningen FAZ.

Dessa uppgifter ska IS-rekryterna fylla i

1. För- och efternamn

2. Taget namn (krigarnamn)

3. Moderns namn

4. Blodgrupp

5. Födelsedatum och nationalitet

6. Civilstånd

7. Adress och födelseort

8. Utbildning

9. Kunskap om sharia

10. Tidigare yrke

11. Länder som besökts

12. Ort för inresa

13. Inresedatum

14. Rekommendation

15. Tidigare erfarenhet av deltagande i jihad

16. Önskat uppdrag: krigare, självmordsbombare eller infiltratör

17. Specialkunskaper

18. Nuvarande arbetsplats

19. Personliga tillhörigheter (som överlämnas)

20. Lydnadsnivå

21. Kontaktuppgifter

22. Datum och dödsort

23. Övriga uppgifter

Källa: Sky News och CNN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.