Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hela politiska eliten med på brasilianska åklagarens lista

Dilma Rousseff.
Dilma Rousseff. Foto: AFP

Efter en 20 månader lång utredning har Brasiliens riksåklagare släppt listan på de politiker som har tagit emot mutor från landets största byggbolag. Föga förvånande innehåller listan hela den politiska klassen som styr landet.

– Demokratin är under attack, säger Brasiliens riksåklagare Rodrigo Janot.

Han har identifierat 170 rikspolitiker som tagit emot miljontals kronor av byggbolaget Odebrecht i utbyte mot att ge värdefulla byggkontrakt. På listan finns de före detta vänsterpresidenterna Lula da Silva och Dilma Rousseff, men den innehåller även högerns före detta presidentkandidater José Serra och Aécio Neves. Den nuvarande regeringen, som medverkade i avsättningen av Dilma Rousseff, har fem ministrar på listan. Även de båda talmännen, i under- och överhuset, finns med på riksåklagarens lista.

• Läs även: Högt uppsatta politiker utreds i Brasilien

– Det här rör sig om politiskt och ekonomiskt maktmissbruk, säger riksåklagaren.

Den ende som inte återfinns på listan är den sittande, icke folkvalde presidenten Michel Temer som tog makten i världens femte största land förra året efter att Dilma Rousseff ställts inför riksrätt och avsatts av senaten. Han anklagas i stället för att ha varit värd för en middag i sitt hem där han bett byggbolagets nu fängslade chef att stödja två av Temers allierade politiker med motsvarande 30 miljoner kronor. Pengarna misstänks ha använts för att köpa röster under valet 2014.

Riksåklagarens lista har tagits fram i samarbete med 78 av byggbolagets högsta chefer som berättat hur de har betalat ut pengarna. Eftersom cheferna har hjälpt till under utredningen och har lämnat över bevis i form av mejl och dokument kommer de att få strafflindring. Hur långa straff politikerna kommer att dömas till är oklart. I Brasilien råder i stort sett straffrihet för politiker som begår brott, men den senaste tiden har flera högt uppsatt politiker, bland andra den före detta talmannen Eduardo Cunha och Rio de Janeiros före detta guvernör Sérgio Cabral hamnat bakom lås och bom.

En del av politikerna som finns på listan menar att pengarna som de har tagit emot av byggbolaget har varit tillåtna bidrag till valkampanjer.

– Politiker blandar ihop kampanjbidrag med mutor. Det enda sättet att få bukt på problemet är att förbjuda kampanjbidragen, säger Rógerio Jordão, politisk analytiker.

Han menar att politikerna kan hävda att mutorna rör sig om kampanjbidrag och komma undan med skattebrott för kampanjpengarna som de inte har deklarerat för.

– Förra året förbjöd Högsta domstolen bidragen, men hela kongressen är emot beslutet. Frågan är hur det blir nästa val 2018, säger han.

Under gårdagen hölls en demonstration med lärare i Rio de Janeiro som är kritiska till den korruptionsanklagade regeringen.

– Enda anledningen till att Michel Temer inte är på listan är att han låter andra göra smutsjobbet, hävdar Antônio César, 68, fysiklärare.

Han får medhåll från lärarkollegor som också medverkar i demonstrationen.

– Medierna skyddar också honom, säger Valéria Baptista, 50, lärare i sociologi.

Förra året läckte bevis ut för att ett annat brasilianskt byggbolag ställt ut en check på tre miljoner kronor i Michel Temers namn. Hans parti försvarar checken med att miljonerna var ett kampanjbidrag till hans parti och inte till honom personligen.

– Jag är så trött på deras förklaringar. Alla vet att det rör sig om mutor för att få byggkontrakt, säger Teresa Oliveira, 38, historielärare.

Hon menar att riksåklagaren inte har tagit upp Michel Temers namn på listan för att undvika att han avsätts.

– Om han avsätts finns det ingen annan som kan styra landet eftersom alla andra är på listan, säger hon.

Fakta.

Den brasilianska korruptionsskandalen kallas ”biltvätten” och är en av världens största mutskandaler.

Enligt riksåklagaren har byggbolaget Odebrecht, med 128 000 anställda, satt i system att muta politiker för att vinna byggkontrakt.

Flera av Latinamerikas presidenter, däribland Chiles Michel Bachelet och Colombias Manuel Santos, är under utredning och misstänks för att ha tagit emot så kallade valkampanjsbidrag.

Odebrechts chef, Marcelo Odebrecht, sitter fängslad sedan 20 månader tillbaka och har gått med på att samarbeta med rättsväsendet i utbyte mot strafflindring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.