Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 04:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/helikopter-stortade-pa-vag-mot-militarbas-i-venezuela/

Världen

Helikopter störtade på väg mot militärbas i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro besökte på lördagen militärbasen i Cojedes. Foto: Jhonn Zerpa

Tidigt på lördagen störtade en militärhelikopter på väg mot den militärbas där Venezuelas president Nicolás Maduro befann sig. Samtliga sju ombord omkom, uppger försvarsdepartementet. 

Rätta artikel

Helikoptern var på väg från huvudstaden Caracas till Cojedes när den störtade mot marken. Orsaken till olyckan är inte klarlagd, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Presidenten var på militärbasen i Cojedes på lördagen där han bland annat höll ett tv-sänt tal om de pågående protesterna mot honom och manade de väpnade styrkorna att stå redo för en invasion från USA.

– Var redo att försvara hemlandet med vapen i era händer om det amerikanska imperiet en dag vågar sig in på detta territorium, denna heliga plats, sade Maduro.

– Som jag sade till generalerna och amiralerna i går: Lojalitet. Jag vill se aktiv lojalitet. Jag litar på er, men håll era ögon öppna, en handfull förrädare ska inte smutsa ner äran, kamratskapet, sammanhållningen och bilden av de väpnade styrkorna.

Oppositionsledaren Guaidó hade manat till en ny dag med kraftfulla, om än fredliga, demonstrationer som skulle locka militären att gå över till deras sida. Men kraften ser ut att åtminstone tillfälligt ha gått ur oppositionen.

Efter att veckans protester inte ledde till att militären bytte sida, vilket Guaidó hoppats på, lockade lördagens protester skaror som kunde räknas i hundratal, i stället för många tusental.

I en intervju med The Washington Post, publicerad på lördagen, erkänner oppositionsledaren att han kan ha överskattat stödet från militären.

- Vi behöver fortfarande fler soldater som byter sida, och kanske fler högt uppsatta medlemmar av regimen som är villiga att stötta oss, att stötta konstitutionen, säger Guaidó till tidningen.

Han har fortsatt brett internationellt stöd, och USA:s utrikesminister Mike Pompeo upprepar sitt stöd. I en video uppmanar han venezuelanerna att byta styre.