Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Helsingforspolisen lägger ner sexutredningar

Polisen i Helsingfors fann för gott att redogöra för läget i utredningarna av misstänkta sexuella trakasserier under nyårsnatten. Ett fall utreds alltjämt, 18 fall har lagts ner.
Polisen i Helsingfors fann för gott att redogöra för läget i utredningarna av misstänkta sexuella trakasserier under nyårsnatten. Ett fall utreds alltjämt, 18 fall har lagts ner. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Trycket från finländska medier ledde på torsdagskvällen till att Helsingforspolisen meddelade att alla utredningar utom en om sexuella trakasserier i Helsingfors under nyårsnatten lagts ner, skriver svenskspråkiga Hufvudstadsbladet. Polisen hade för avsikt att inte gå ut med uppgiften.

Strategin kom på skam på onsdagen, då etermediebolaget Yle avslöjade att alla utom en av nyårsnattens utredningar hade lagts ner, motiverat med att de målsägande inte har yrkat på straff och gärningsmännen är okända.

På torsdagskvällen meddelade polisen att sammanlagt 19 rapporterade brott under nyårsnatten ledde till utredning: en våldtäkt, ett våldtäktsförsök och 16 fall av sexuella trakasserier. Det enda fall som då alltjämt var föremål för utredning är en misstänkt våldtäkt som skedde i en privatbostad, skriver tidningen.

På årets första dag beskrev Helsingforspolisen nyårsfirandet som ”ovanligt lugnt”. En vecka senare kom det in en rad rapporter om utbredda sexuella trakasserier under festnatten.

”I all tysthet har polisen infört nya snabböter för trakasserier, som kan skrivas ut på plats”, skriver tidningen vidare.

Vid ett tillfälle, i spåren av nyårsfirandet, sammankallade polisen till en presskonferens där man pekade ut ”etniska nyårsfirare, irakier, asylsökande och grupper av utländska män” som nyckelpersoner bland de misstänkta förövarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.