Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hemlig film av okänt föremål över Puerto Rico

03:57. Ett mystiskt föremål har fångats på film. DN:s ufo-expert Clas Svahn reder ut mysteriet.

I nästan fyra minuter filmade det amerikanska övervakningsplanet ett okänt flygande föremål över Aguadilla i Puerto Rico. Föremålet flög ut över havet där det såg ut att dela sig i två innan det försvann ur sikte. DN.se kan visa hela den oredigerade videon.

Händelsen ägde rum under en rutinflygning med ett amerikanskt gränsövervakningsplan den 25 april 2013 och är en av de få filmer på ett okänt flygande föremål som genomgått en noggrann undersökning utan att få en säker förklaring.

Det okända flygande föremålet upptäcktes av besättningen på det amerikanska planet som till en början såg ut som ett rött ljus på väg in mot staden Aguadilla. Oroade över att flygledartornet inte hade meddelat dem att det fanns annat flyg i luften kontaktade besättningen tornet på Rafael Hernandez-flygplatsen som kunde bekräfta att ljuset syntes också därifrån men att man inte kunde identifiera det.

När föremålet kom närmare slocknade ljuset plötsligt och besättningen på flygplanet kopplade på den infraröda kamera som fanns ombord och började filma.

På filmen syns ett föremål som med en hastighet av nästan 200 kilometer i timmen och på relativt låg höjd flyger in från Atlanten över nordvästra Puerto Rico och vidare över Rafael Hernandez-flygplatsen två gånger innan det åter ger sig ut över havet.

Föremålet är i bild under större delen av den 3 minuter och 54 sekunder långa filmsekvensen och vid flera tillfällen syns det hur föremålet tumlar i luften och hur det verkar var löst till formen. Det verkar också flyga på relativt låg höjd och ser till och med ut att skymmas av några träd vid ett tillfälle.

Sekvensen är filmad klockan 21.20 lokal tid och kameran som användes var en infraröd kamera vilket gör att föremålet ser ut att vara svart. Den vita krans av ljus som ibland syns kring det är en effekt i kameran och inte en del av själva föremålet.

Den hemliga filmen läcktes den 20 oktober 2013 av en källa inom det amerikanska departementet för inrikes säkerhet, Department of Homeland Security, till en grupp undersökande ufoutredare som har gjort en mycket noggrann undersökning av filmen, källan som läckte den och de uppgifter som har gått att kontrollera kring den.

De sex utredarna är utbildade inom, fysik och kemi och har lång erfarenhet inom flygtekniska frågor och ingår i en grupp som kallar sig Scientific Coalition of Ufology. Allt som allt ägnade gruppen 1.000 mantimmar åt att undersöka filmen. Gruppen kopplade även in externa experter, bland annat specialister på infraröd teknik, och ingen av dessa har kunnat identifiera föremålet.

De amerikanska ufoutredarna kunde bland annat bekräfta övervakningsplanet rörelser genom att ta fram radarbilder från tillfället. På radarbilderna kunde utredarna även se flera okända föremål i området – några över havet och andra några kilometer från flygplatsen. Inget av dessa föremål använde sig av transpondrar vilka finns på civila flygplan och gör dem lättare att upptäcka.

Utredarna kunde också räkna fram längden på föremålet som de bedömde till mellan en och en och en halv meter medan hastigheten som föremålets rörde sig med varierar mellan 64 och 193 kilometer i timmen.

En av de mest förbryllande sekvenserna syns alldeles i slutet av filmen då föremålet rört sig ut över havet och ser ut att försvinna ned i vattnet, något som utredarna tycker sig se. Men det kan också vara så att föremålet ändrar vinkel gentemot kameran och därmed inte syns ordentligt.

När föremålet åter blir synligt delar det sig snart i två närmast identiska föremål och flyger sedan vidare.

När jag mejlar en av undersökarna, Robert Powell, och frågar vad det kan ha varit som kränkte luftrummet över flygplatsen svarar han: ”Jag har ingen vettig förklaring till vad det är som syns på videon. En avancerad drönare skulle kunna stämma in på det man ser om det inte hade varit för att föremålet delar sig i två samtidigt som båda delarna fortsätter med oförminskad hastighet, samt dess förmåga att gå ned under vattnet och komma upp igen.”

Frågan om föremålet verkligen dyker ned i vattnet eller inte är svår att avgöra. Det är utan tvekan så att det ser ut att försvinna under ytan för en kort stund och sedan komma upp. Men det kan lika gärna vara så att föremålet ändrar vinkel gentemot kameran eller förändrar sin värmestrålning och därmed bli i princip osynligt.

Samma effekt uppstår vid en annan sekvens under filmen då föremålet, innan det flyger ut över havet, ser ut att försvinna under några sekunder.

Filmens märkligaste sekvens inträffar strax efter det att föremålet ”kommit upp ur vattnet” då det plötsligt ökar i ljusstyrka och sedan delar sig i två i det närmaste identiska föremål.

Robert Powell säger att han tror att föremålet faktiskt flyger ned i vattnet. Detta baserar han på att objektet fram till dess har minskat sin höjd som att det var på väg ner, något de har kunnat se genom att jämföra med träd och telefonstolpar som föremålet passerar.

”Sedan är det så att föremålet minskar sin hastighet samtidigt som det ser ut att gå ned under vattnet och att vi har kunnat notera ett litet plask när detta händer. Dessutom syns bara delar av föremålet under den tid som det verkar befinna sig under ytan. Jag kan inte se någon annan förklaring än att föremålet faktiskt rör sig under vattnet för en stund.”

I den omfattande rapporten konstaterar utredarna att ”ingen fågel, ballong, flygplan eller känd drönare har den förmågan.”

Robert Powell själv skriver till mig: ”Vi har ingen bra förklaring förutom att vi har uteslutit varje tänkbar förklaring som vi kan komma på.”

Filmen från Puerto Rico saknar fortfarande en säker förklaring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.