Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Hemlig styrka beredd att slå till mot IS i Irak

En ny, hittills hemlig amerikansk grupp, har satts in på marken i Irak för att slå till mot IS. Gruppen ska både slå till mot IS ledare och mot terrororganisationen på nätet.

Det var i december som USA:s försvarsminister Ash Carter avslöjade att det fanns planer på att sätta in en specialtrupp kallad Expeditionary targeting force på marken i Irak. Gruppen är en del av elitstyrkan Delta force och har som syfte skulle bland annat vara att frita gisslan och att slå till mot IS-ledare.

Enligt CNN har elitstyrkan varit på plats i Irak i några veckor där man ägnat sig åt att bygga upp säkra platser och skapa ett nätverk av informatörer samt att koordinera operationer med kurdiska peshmergatrupper och irakiska styrkor.

Gruppen ska också slå till mot IS gömställen och andra tillhåll med syfte att sprida skräck, skriver CNN.

På måndagen bekräftade Carter att 200 specialsoldater nu befann sig i Irak sedan en tid:

– Gruppen har börjat sina insatser och den har redan visat resultat och jag förväntar mig att den kommer att bli en effektiv del i vår kampanj, sa Carter vid en presskonferens i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Gruppen följer i spåren av en annan, bestående av 50 specialsoldater som sattes in i Syrien 2015. Den gruppen arbetar tillsammans med arabiska och kurdiska styrkor.

Den nya styrkan på 200 soldater kommer också att slå till mot IS kommunikationer genom att attackera terrororganisationen på nätet och på så vis försvåra IS möjligheter att hålla kontakten med och styra sina styrkor.

– De metoder vi använder är nya och några av dem kommer att bli överraskande, sa Carter som också lovade att cyberkriget mot IS kommer att trappas upp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.